На Тячівщині селяни вимушені створювати стихійні звалища сміття? (ВІДЕО)

​Сміттєва проблема – одна з найактуальніших на Закарпатті. Якщо у містах вивозом сміття займаються підприємства – чи комунальні чи спеціалізовані, то у більшості сіл люди викидають відходи у річку, у ліс, просто при дорозі – куди доведеться.Жодного сміттєвого баку у дворогосподарствах села Колодне на Тячівщині знімальна група “М-Студіо” не побачила. Виявилося, їх просто немає, врешті як і організації, яка займається вивозом твердих побутових відходів. Під ліс на околиці села місцевий житель з власної ініціативи вивозить возом мішки з твердими відходами. Так і виникло стихійне сміттєзвалище.

З одного боку – такі стихійні сміттєзвалища екологічно небезпечні, а з іншого – куди людям вивозити непотріб, адже жодного сміттєпереробного заводу на Тячівщині та загалом на Закарпатті немає.

Зі слів очільника обласної ради Михайла Рівіса, представники Тячівського району ініціювали в цьому напрямку співпрацю з краєм Височина Чеської республіки, де один із векторів – поводження з відходами. У результаті робочого візиту делегації від Закарпатської облради 14 вересня – підписаний договір про співпрацю.

Голова облради каже: біля села Яноші на Берегівщині запрацює сміттєпереробний комплекс, а три мобільні сміттєсортувальні групи – це спеціальні машини – сортуватимуть та забиратимуть тверді побутові відходи зі спеціально підготовлених майданчиків. Реалізують проект до 2020 року. Залишилося ще заохотити закарпатців сортувати сміття.