Між Біловарцями та Добрянським знову створився стихійний смітник (ФОТО)

Не встиг розтанути сніг, як з-під нього вже видніються зовсім не провісники весни – первоцвіти, а купи сміття. Особливо рясно вкрито брухтом та відходами узбіччя доріг та лісові смуги. А причиною тому – людська недбалість та байдужість до навколишнього середовища. І більшість таких стихійних звалищ недобросовісні громадяни створюють за звичкою у одних і тих же місцях.
Одним з таких є узбіччя дороги між Біловацями та Добрянським. Нині там знову видніються купи непотребу, хоч ще восени цю частину дороги ретельно прибрали.  Там навіть свого часу встановили хрест, аби люди посоромились забруднювати територію. Однак і це не дало результатів. Вже роками одні викидають тут сміття, інші, а це сільська влада та громада Біловарців із залученням найманих працівників, активістів та працівників фірми «КВ-Консалт», наводять лад зі стихійним звалищем.

Як розповідає сільський голова Біловарців Галина Войтенко, ця ділянка дороги хоча й не входить до території сільської ради, однак її благоустроєм зазвичай займаються біловарчани. 

Лише за минулий рік було здійснено три показові акції з прибирання стихійного звалища. Сюжет з проведення однієї з них знімали й журналісти обласного телеканалу, аби привернути увагу громадськості до екологічної проблеми. Також тогоріч до прибирання смітника сільська влада долучала й працівників держустанов села, молодь та  найманих працівників. Брали участь у суботниках й громадські активісти та працівники фірми «КВ-Консалт», що займаються вивезенням сміття. Ліквідовувати звалище неодноразово владі допомагали й працівники філії «Тячіврайавтодор». Галина Володимирівна переконує, що боротьба із забрудненням території ведеться постійно, але, на жаль, змінити людську сутність важко. Хто викидав сміття вздовж вулиці, той так же й продовжує це робити. Як результат – після проведення  акцій узбіччя протримувалось чистим всього місяць-два. 

Галина Войтенко переконує: забруднюють цю територію не біловарчани, а мешканці сусідніх сіл. І доказом цьому є знайдені під час одного з прибирань на території стихійного звалища офіційні документи, що належали підприємцю іншого населеного пункту. 

Що ж до мешканців Біловарців, то більшість з них користуються послугами фірми «КВ-Консалт» – з 360 дворогосподарств угоди підписало на вивіз сміття 110 дворів, іноді використовують один сміттєвий контейнер й по дві родини. 

Щоправда, у січні фірма «КВ-Консалт» тимчасово не надавала послуги з вивезення ТПВ не тільки у Біловарцях, а й у інших населених пунктах, які обслуговує, а це загалом 17 сіл. 

Тож, аби у селі не виникло екологічного лиха, сільський голова Галина Войтенко вирішила шукати альтернативу. Одним з варіантів було звернутися до іншої фірми з вивезення ТПВ – «Екосіті». Однак, зважаючи на те, що «КВ-Консалт» відновив роботу у лютому, поки що біловарчани продовжили співпрацю з «консалтівцями». 

А тим часом, поки мешканцям села фірма «КВ-Консалт» не надавала послуги з вивезення сміття, місцева влада надала дозвіл селянам викидати ТПВ у  відведеному місці.

Як зазначає Галина Володимирівна, до цього, так званого, сільського смітника і раніше звозили відходи ті, хто не мав змоги придбати сміттєві контейнери, – малозабезпечені сім’ї чи пристарілі люди. А сільська влада періодично це звалище рекультивовувала. Коли ж і решта селян не мали куди дівати сміття, було вирішено дати дозвіл й іншим викидати туди відходи. 



– Хоч це не паспортизоване сміттєзвалище, а стихійне, але піти на такі кроки ми були змушені, аби сміття селяни не розкидали будь-де. А вже тепер, коли фірма знову займається вивезенням ТПВ, сільський смітник закрито і його ближчим часом рекультивуємо, – запевняє Галина Войтенко. 

Однак не у всіх населених пунктах сільська влада перейнялась тим, що від селян, які користувались послугами «КВ-Консалт», цілий місяць не вивозилося сміття. Вочевидь, більшість мешканців сіл самостійно шукали вихід з ситуації. Хтось відкладав мішки зі сміттям до надвірних споруд з надією, що колись та викине його до контейнера, а інші, не чекаючи «кращих часів», вивозили непотріб за межі населених пунктів та викидали подалі від людських очей – на береги річок, у лісові зони чи просто вздовж дороги. 

Тож, коли повністю і повсюди розтане сніг, таких мішків з «сюрпризами» у лісових смугах та вздовж доріг району буде у рази більше, ніж зазвичай. 

Л.Білак для Tyachiv.com.ua