У скільки обійдеться мешканцям Тячівщини великодній кошик?

​Вже цієї неділі у вірників західного обряду велике торжество – Великдень, а православні і греко-католики освячуватимуть паску за тиждень.
Починають же готуватися мешканці району до цього світлого свята заздалегідь, наводячи лад у оселях та обійсті, й звісно, запасаючись усілякими смаколиками. Традиційно на Великдень вірники – хтось   удосвіта, а хтось вже зранку - несуть до храмів  кошики з паскою та іншими символічними наїдками. Адже освячення страв – це благословення священика на вживання продуктів, від яких християни відмовлялися під час Великого посту. У кожному кошику має бути паска, яйця, сіль, часник, молочні продукти – масло, сир. За бажанням, деякі люди додають м’ясні продукти, фрукти, овочі та солодощі. І хоч набір провізії повинен бути символічним, а кількість – в міру, однак щорічно наповнювати великодню корзину обходиться родинам у немалу суму, адже ціни на продукти щораз збільшуються. Тож ми  намагались підрахувати, скільки цьогоріч доведеться викласти грошей мешканцям району, аби підготувати  пасхальний кошик.

Найперше, необхідно придбати корзину. Однак, якщо користуватися однією і тією ж впродовж кількох років, то можна й зекономити. Новий же кошик обійдеться у 200-1000 грн. Все залежить від того, якої якості плетінка та чи декорована вона. Звісно, трендом нині є фарбовані та оздоблені квітами й стрічками корзини, однак за  них треба викласти від 500 грн. Щоб зменшити витрати, можна придбати недорогий кошик, докупити стрічки, мережива (це обійдеться у 100-200 грн.) й власноруч прикрасити його, за умови, що маєте творчі задатки й вільний час. 

Центральне місце у кошику займає паска – її вартість від 35 до 60 грн. на ринку чи магазинах району. Однак чимало господинь продовжують традицію своїх пращурів й самотужки випікають великодній хліб. Зазвичай робиться це не задля економії коштів (бо виходить навіть дорожче, ніж купити готову хлібину), а як ритуал й зберігання та передача молодому поколінню християнських традицій.

А який же великодній кошик без крашанок, писанок чи дряпанок? Яйця прикрашають за звичаєм наймолодші члени родини разом з мамою чи бабусею. Магазинне яйце коштує 2,2 грн., дорожче обійдеться – за 4-5 грн. – яйце, яке знесла домашня курка.  А ось домашній сир, в залежності від ваги, вартує 45-60 грн., масло (200 г) – від 35 грн., хрін – 20 грн., часник (за в’язочку – 15 грн.), сіль. А ще має бути у корзині свічка (від 10 грн.). У деяких населених пунктах до кошика додають ще й  домашню ковбаску та шинку – 260-300 грн./кг. Для різноманіття, поживний вміст доповнюють овочами (огірки – 35 грн./кг та помідори – 50 грн./кг) та різними фруктами (яблука – 10 грн./кг, апельсини - 30 грн./кг). Кладуть до корзини і солодощі: тістечка (за 100 г потрібно викласти від 15 до 30 грн.), шоколадні яйця – 35-150 грн.
Традиційно кошик накривають серветкою. Трендом нині є рушник, вишитий бісером, його вартість від 500 грн., є рушники й без вишивки – від 100 грн.

У підсумку виходить, що найменша вартість набору для освячення у церкві складає близько 500 грн. Якщо ж наповнити кошик за найвищими цінами, то з родинного гаманця піде  2000 грн.

Та чи дорожчий, чи дешевший вийде великодній кошик у вас – варто пам’ятати, що це не так важливо. Адже головне, складаючи до корзини паску, що є символом Христа і Воскресіння, пасхальні яйця, як символ зародження нового життя, сиру та масла – символу жертовності та ніжності, треба бути у піднесеному настрої, радіти світлому Воскресінню й з чистими помислами нести ці наїдки до храму на освячення. І коли перед освяченням запалюватимете свічку – символ світла й благодаті Божої, пам’ятайте – найяскравіше світить чисте серце, що покаялось й відпустило всі образи. А ще цього дня має лунати з уст християн щира молитва, а у домі панувати відчуття родинного затишку, бо лише так людина зможе осягнуть справжню суть свята Христового Воскресіння.

Tyachiv.com.ua ​