Зберегти територію Тячівського району Закарпатської області, як окремої адміністративно-територіальної одиниці

​Офіційний початок адміністративно-територіальної реформи в Україні покладено прийняттям 5 лютого 2015 року Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». У квітні 2015 року Кабінет Міністрів України затвердив «Методику формування спроможних територіальних громад». І в законі, і в методиці визначено сукупність чинників, які необхідно враховувати в процесі об’єднання територіальних громад. Зокрема, у статті 4 цього закону встановлено, що при прийнятті рішень щодо добровільного об’єднання територіальних громад беруться до уваги історичні, природні, етнічні, культурні та інші чинники, що впливають на соціально-економічний розвиток об’єднаної територіальної громади.
Вимоги щодо врахування історичних, етнічних і культурних чинників у процесі адміністративно-територіальної реформи є вкрай актуальними для ряду регіонів України, а саме Закарпатської області і Тячівського району зокрема.
Тячівський район — адміністративно-територіальна одиниця у південно-східній частині Закарпатської області України, утворено 1946 року. Районний центр місто Тячів.
За площею є найбільшим районом в Закарпатській області, протяжність його з півдня на північ 100 км, а зі сходу на захід 40 км, площа 1,8 тис. км², що становить 14% території області. До складу району входять 2 ОТГ (Тячівська міська та Вільховецька сільська), 31 місцева ради — 5 селищних, 26 сільських. На їх території розташовані 61 населений пункт, з яких 18 мають статус гірських.
За кількістю населення, де мешкає понад 176 тисяч осіб, район також є найбільшим не лише на Закарпатті, а й в Україні в цілому серед сільських районів. На Тячівщині проживають представники 27 національностей. Більш компактно — румуни (19,3 тис. осіб, тобто 10,6%), угорці (6,2 тис. осіб 3,4%) та німці. Українці становлять близько 137 тисяч осіб.
Жителі району історично пов’язані родинними, етнічними, культурними та сімейними зв’язками.
У зв’язку з реформою адміністративно-територіального устрою України відбудеться значне скорочення адміністративних одиниць.
Відстань від найвіддаленіших населених пунктів до районного центру м.Тячів складає 65-70 км. Ліквідація району, перевід державних установ в інший район призведе до збільшення відстані, тим самим ускладнивши надання медичних, соціальних та інших державних адміністративних послуг для населення району.
Жителі Тячівщини схвильовані ситуацією з подальшою реалізацією адміністративно-територіальної реформи стосовно ліквідації та укрупнення районів.
Отже при подальшій реалізації в Україні адміністративно-територіальної реформи, яка беззаперечно має, в частині утворення об’єднаних територіальних громад, свої позитивні сторони, просимо зважити на історичні, етнічні і культурні чинники та зберегти територію Тячівського району Закарпатської області, як окрему адміністративно-територіальну одиницю. ​