Солотвинський солерудник рятуватимуть проектом ImProDiReT із-за кордону(ФОТО)

29 січня в рамках проєкту ImProDiReT та за підтримки Закарпатської ОДА відбулася міжнародна конференція на тему: «Дорожня карта вирішення надзвичайної ситуації у смт Солотвино та створення рішень для стійкого майбутнього».

Участь у заході взяли: в.о. голови ОДА Олексій Гетманенко, голова облради Михайло Рівіс, керівник проекту ImProDiReT Пітер Глерум (Нідерланди); представники Генерального департаменту з питань європейського цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейської Комісії Елені Печліванідоу (Бельгія), департаменту водної дипломатії та стратегії Дунайського регіону Міністерства закордонних справ та торгівлі Угорщини, національний координатор стратегії Дунайського регіону від Угорщини Віктор Оросі; департаменту промислової політики Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Юрій Хоменко, керівник державного підприємства «Виробнича дирекція Солерудліквідація» Олександр Поштук, дослідниця, науковець Делфтського технічного університету Аббі Оненчан (Нідерланди) та ін.
Серед учасників конференції - спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні, Інститут геологічних наук НАН України, що розробив унікальні мапи ризиків, Делфтський технічний університет (Нідерланди), який розробив мобільний додаток для оповіщення людей про наближення небезпеки.
Зазначалося, що Проєкт «Вдосконалення стратегії зниження ризиків стихійних лих у Закарпатській області» фінансується Європейською комісією і має на меті амбітне завдання – сформувати Дорожню карту розв’язання гострої проблеми надзвичайної ситуації державного значення на Солотвинському солеруднику.
Олексій Гетманенко у своїй промові наголосив, що створення безпечного простору середовища для життєдіяльності в зоні Солотвинського солерудника, як фактору економічного добробуту впродовж століть, має бути доповнено створенням нових домінуючих галузей та економічних можливостей.
- Одним з таких можливостей є оздоровчий туризм, рекреаційна та реабілітаційна діяльність, окремі напрями медичного туризму, які за Стратегією розвитку Закарпаття на 2021-2027 роки є одним із напрямків смарт-спеціалізації краю, - підкреслив у своєму виступі Олексій Гетманенко, закликавши фахівців закласти якісні дороговкази для формування здорового, безпечного та привабливого майбутнього для громади Солотвина і Закарпаття зокрема.
У ході конференції учасники обговорили план дій для зменшення ризику надзвичайної ситуації та поступового комплексного розвитку території, що потребує скоординованих спільних зусиль всіх зацікавлених сторін.
Як відомо, у грудні 2010 року ситуацію пов’язану з небезпечними екзогенними геологічними процесами на території Солотвинських соляних шахт було віднесено до надзвичайної. Як результат – оголошення зоною екологічного лиха державного значення. Деградована територія покриває сотні домогосподарств, школи, будівлі громади, споруди, зовнішні мережі та дороги. Поряд з цим громада намагається розвиватись на свій страх та ризик без комплексного рішення викликів, що постали, повідомили у пресслужбі Закарпатської ОДА.