Карстовий "міст" в селі Мала Уголька - одне з найбільш вражаючих місць у Карпатах

Одне з найбільш вражаючих місць у Карпатах – карстовий "міст" в Угольсько-Широколужанському гірському масиві (територія Карпатського біосферного заповідника), біля села Мала Уголька.

Це, фактично, залишок стіни древньої скелі. Вода, яка сотнями тисяч років стікала по схилу гори, поволі розчиняла м’які вапняки, промивши, з часом, понори. Крізь ці понори, дощові і талі води стікали вниз по скелі до ріки, розширюючи їх і перетворюючи на печери. Збільшення внутрішньоскельних порожнин у розмірах призвело до обвалу скелі, залишивши по собі тільки арку – теперішній карстовий "міст".
Він являє собою дві взаємно перпендикулярні арки: велику і малу. Внаслідок такого розташування видається, що уся споруда стоїть на трьох "ногах". А по центру арки розташувався своєрідний "комин" – вертикальна шахта, якою колись до печери стікала вода. Природні стихії – вітер і вода, відшліфували поверхню карстового "мосту", згладивши усі сліди давнього обвалу.

Творять "міст" пелітоморфні вапняки, яким притаманна дуже щільна дрібно- і тонкокристалічна будова. Ці вапняки утворились у юрському періоді, понад 150 мільйонів літ тому, коли на теренах теперішніх Карпат вирували хвилі океану Тетіс. Цікаво, що в Українських Карпатах вапняки не є широко розповюдженими - більшість гірських масивів складена флішем (пісковиком). Вапняками і мармурами, здебільшого, утворені Мармароські і Чивчинські гори на півдні, та Вулканічні Карпати на заході.
Зі скелі Чур, на якій знаходиться карстовий "міст", відкривається чарівний краєвид на долину річки Мала Уголька і однойменного села. Верхів’я цієї ріки є унікальною природною екосистемою – чи не останнім осередком букових пралісів у Европі.

Одне з найбільш вражаючих місць у Карпатах – карстовий "міст" в селі на Тячівщині (фото)
Одне з найбільш вражаючих місць у Карпатах – карстовий "міст" в селі на Тячівщині (фото)