Медичні питання розглянули депутати на позачерговій сесії Тячівської районної ради

Сьогодні, 30 січня 2020 року відбулася позачергова двадцять шоста сесія Тячівської районної ради  VІІ скликання, яку провів в.о. голови райради Ігор Грабарь. 
З 42 депутатів районної ради на засіданні були присутні 26 депутатів, а також в.о.голови Тячівської РДА Михайло Полажинець, керівники структурних підрозділів райради, РДА, представники ЗМІ. 
Відтак,  як інформував головуючий Ігор Грабарь, у зв'язку із тим, що було ліквідовано відділ охорони здоров'я районної державної адміністрації виникла необхідність термінового внесення змін до медичних Програм для заміни їх виконавців та розпорядників коштів. 
Також, у зв'язку з реформами системи охорони здоров'я головний лікар КНП «Тячівська районна лікарня» надіслав відношення щодо включення на позачергову сесію питання «Про Програму «Безкоштовне забезпечення певної категорії населення медичними послугами на 2020 рік».
Таким чином депутати одноголосно затвердили порядок деннний та пакетом прийняли рішення про внесення змін до районної Програми боротьби з онкологічними захворюваннями на 2020 рік, районної Програми медичного забезпечення ветеранів війни та прирівняних до них по пільгах на 2017-2020 роки, Програми медикаментозного забезпечення окремих груп населення за певними категоріями захворювань на 2017-2020 роки та Програми «Цукровий та нецукровий діабет на 2017-2020 роки». 
Дискусію у залі викликало обговорення змін до  «Програми зміцнення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я району на 2017-2020 роки». Як наголосив головуючий внесення змін виникло у зв’язку з реформуванням медичної галузі і необхідністю придбання комп’ютерів та ліцензованого програмного забезпечення для КНП «Тячівська районна лікарня» та «Тячівська районна поліклініка». 
На переконання депутатів, потрібно передбачити  кошти і на зміцнення матеріальної бази та придбання компютерного обладнання і для інших лікарень району. Відтак вирішили надати протокольне доручення депутатській медичній комісії райради спільно з РДА  підготувати пропозиції для подальшого внесення змін до цієї програми, враховуючи потреби інших лікарняних закладів  району.
 Про необхідність прийняття  Програми – «Безкоштовне забезпечення певної категорії населення медичними послугами на 2020 рік», у зв'язку з реформуванням медичної галузі та подальшого забезпечення діяльності районної лікарні,  укладання угоди з НСЗУ,  наголосив  головний лікар КНП Федір Яринич.
Так, з 1 квітня 2020 року фінансування лікарні відбуватиметься через  Національну службу здоров’я України, яка надаватиме 60 %  коштів, ще 20% повинна забепечити районна рада, а решту 20% лікарня має заробити, надаючи медичні послуги населенню.
 Проте ряд послуг, які на сьогодні надає медичний заклад певним категоріям населення, НСЗУ не буде оплачувати. Зокрема, йдеться про медобстеження юнаків-приписників та призовників,  медичну допомогу особам, які поступили у стані алкогольного отруєння, переогляд МСЕК для людей, що підтверджують групу інвалідності, освідчення на стан алкогольного чи наркотичного сп’яніння тощо. 
Відтак депутати проголосували за дану програму. Також на сесії в.о.голови РДА Михайло Полажинець надав роз'яснення щодо реєстрації в сервісному центрі МВС м.Тячів санітарних автомобілей «Рено Дастер», наданих АЗПСМ району .   
Пресслужба Тячівської райдержадміністрації