Увага всім! Як захистити себе і запобігти поширенню коронавірусної інфекції COVID-19

Щодня десятки тисяч людей у світі стають інфікованими коронавірусом. І наша держава не стала тут виключенням. Більше того, коронавірусну інфекцію вже підтвердили і у Закарпатті.
          Звичайно, сьогодні медики знаходяться на передовій боротьби з цією пандемією. Але і безліч звичайних людей різними способами теж намагаються долучитися до цієї боротьби. Хтось, допомагає людям похилого віку, хтось організовує благодійні фонди та збирає пожертви для цієї боротьби, а хтось займається закупівлею найнеобхідніших медикаментів та медичного обладнання. Таким чином, сьогодні будь-хто може стати жертвою цього вірусу.
          Саме для цього Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує дотримуватися всіх необхідних заходів безпеки. І розробила для цього окрему інструкцію. Тож, дотримуючись рекомендованих нею простих запобіжних заходів, ви можете знизити ризик зараження або розповсюдження COVID-19. Отже:    
          1. Регулярно обробляйте руки спиртовмісним засобом або мийте їх з милом. Якщо на поверхні рук присутній вірус, то обробка рук спиртовмісних засобом або миття їх з милом вб’є його.
          2. Тримайтеся на відстані не менше одного метра від людей які кашляють або чхають. Перебуваючи занадто близько до такої людини, ви ризикуєте вдихнути ці краплі і заразитися від неї, в тому числі коронавірусною інфекцією, якщо людина хвора на COVID-19.
          3. Не чіпайте руками рот, ніс і очі. Руки торкаються багатьох поверхонь, і на них може потрапити вірус. Опинившись на руках, вірусні частинки можуть потрапляти в очі, ніс або рот. З цих частин тіла вірус може потрапляти до організму і викликати захворювання.
          4. Дотримуйтесь правил респіраторної гігієни. Як вам, так і оточуючим слід дотримуватися правил респіраторної гігієни. Для цього необхідно прикривати рот або ніс згином ліктя або серветкою при кашлі або чханні. Використану серветку потрібно відразу ж викинути. Строго дотримуючись правил респіраторної гігієни, ви можете захистити оточуючих від таких вірусних захворювань, як ГРВІ, грип та COVID-19.
          5. Якщо ви погано себе почуваєте, залишайтеся вдома. При підвищенні температури, появі кашлю і скруті дихання якомога швидше звертайтеся за медичною допомогою. Своєчасне звернення за медичною допомогою дозволить медичним фахівцям оперативно направити вас до лікувальної установи. Крім того, ви тим самим забезпечите себе і допоможете запобігти поширенню вірусних та інших інфекцій.
          6. Слідкуйте за тим, що їсте. Їжу потрібно дуже добре мити у протічній воді і краще всього термічно обробляти. Особливо це стосується овочів, які ми так любимо купляти на ринках та базарах.
          7. Заходи індивідуального захисту для тих, хто нещодавно (за останні 14 днів) відвідував регіони поширення COVID-19:
  • дотримуйтесь вказівок, поданих вище;
  • якщо ви відчули певні симптоми, залишайтеся вдома до одужання, навіть якщо у вас слабо виражені симптоми захворювання, наприклад, головний біль, субфебрильна температура (37,3°C або вище) або невелика нежить;
  • якщо ви просите когось приносити вам продукти і ходити за вас до магазину, користуйтеся маскою, щоб не заразити людину, яка приходить до вас;
  • якщо у вас підвищена температура тіла, кашель і утруднене дихання, не відкладайте звернення за медичною допомогою, оскільки ці симптоми можуть бути викликані респіраторною інфекцією або іншим серйозним захворюванням.