Результати моніторингового візиту до Вільховецької ОТГ на Закарпатті щодо додержання права людини та громадянина у сфері охорони здоров’я в умовах децентралізації

Працівник Відділу регіонального представництва в західних областях Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ігор Гречуха провів у Вільховецькій ОТГ на Закарпатті моніторинг додержання права людини та громадянина у сфері охорони здоров’я в умовах децентралізації.
З'ясовано, що до складу Вільховецької ОТГ входять 6 населених пунктів, в яких проживає загалом понад 13 тисяч осіб. На території ОТГ функціонує КНП «Вільховецький центр первинної медико-санітарної допомоги», до складу якого входять 4 амбулаторії та 2 пункти здоров’я. Таким чином, у кожному населеному пункті Вільховецької ОТГ наявний пункт надання медичної допомоги.
Крім того, у користуванні КНП «Вільховецький центр первинної медико-санітарної допомоги» є 6 автомобілів, з яких 4 автомобілі КНП отримало у 2019 році. Кожна амбулаторія має 

щонайменше 1 новий спеціально обладнаний автомобіль.Також кожна амбулаторія КНП «Вільховецький центр первинної медико-санітарної допомоги» обладнана медичною апаратурою (аналізатором крові та сечі, апаратом ЕКГ), а в Центрі первинної медико-санітарної допомоги є біохімічний аналізатор, який дає можливість зробити розширений аналіз крові.
Для підтримки медикаментозного забезпечення хворим Вільховецькою ОТГ затверджено 5 програм, загальна сума фінансування яких у 2020 році становить 530 тис. грн.
Водночас навантаження на одного сімейного лікаря становить понад 1800 пацієнтів, що порушує оптимальний обсяг практики для сімейного лікаря, затверджений наказом Міністерством охорони здоров’я.
Крім того, вхід до Вільховецького центру первинної медико-санітарної допомоги не обладнаний пандусом та не пристосований для осіб з особливими потребами.
За результатами моніторингового візиту буде підготовлено звіт та відповідний лист-реагування.