Руслан ЯНЧІЙ, кандидат на голову Буштинської ОТГ : "Мій принцип - діяти так, щоб людям відкрито дивитися в очі"

На посаду голови Буштинської ОТГ від партії «Слуга Народу» балотується молодий управлінець - голова с.Теребля Руслан Янчій. Наша розмова з кандидатом про перспективи розвитку громади.
 Скажіть, будь ласка, чому вирішили очолити Буштинську об’єднану територіальну громаду? 
- З 2015 року я діючий сільський голова Тереблі. Тож, це - наступна сходинка у кар’єрі. Багато чого зроблено, та разом з тим багато чого ще потрібно реалізувати. Звісно, це буде непросто, адже ми стали потужною громадою - до якої увійшли 1 селищна - Буштинська і 6 сільських рад: Вонігівська, Дулівська, Кричівська, Новобарівська, Тереблянська, Чумалівська.
 Впевнені у своїх силах?
 - На нашій Тереблянській долині я наймолодший голова села. Робота непроста, відповідальна, та мені вона близька по - духу і та енергія, яку я витрачаю, має сенс. А результати роботи - своєрідний стимул рухати- ся вперед. Мені вдалося багато чого вирішити у своєму селі в плані його розвитку, тому в умовах об’єднання хочеться змінити й життя інших населених пунктів. Є мета, і я знаю як її досягти. Бути головою села - це одні обов’язки і повноваження, а бути головою громади - зовсім інша відповідальність. Тут збільшується не лише бюджет, але й невирішені питання як кожного з сіл окремо, так і всієї громади в цілому. 
Чи ознайомились Ви з проблематикою сіл, які увійдуть в Буштинську ОТГ? 
- Збір проблематики сіл став першим кроком моєї роботи з того моменту, як я прийняв рішення йти на вибори. Разом з командою «Слуги Народу» ми об’їздили всі населені пункти, які увійшли до складу Буштинської громади, і визначили першочергові завдання. І скажу, що в кожному населеному пункті їх вистачає. Окрім доріг, які вже будуються, актуальними залишаються проблеми соціальної інфраструктури. Так, до прикладу Дулівська, Новобарівська ЗОШ та початкова школа у Тереблі, які потребують капітальних ремонтів. У Вонігівській школі та Буштинському ліцеї необхідно здійснити заміну вікон та дверей. Недобудовано дитячий садок в селі Чумальово. А у Кричеві є потреба в заміні покрівлі даху та реконструкції ДНЗ. На сьогодні особливо гостро постає питання енергозбереження для бюджетних організацій - шкіл, дитячих садків, медустанов. Переконаний, це економічно необхідне рішення для даних закладів.
  А що стосується Буштина - адміністративного центру громади?
 - Тут хочеться бачити більш розвинений місцевий парк. Поки що його територію підтримують своїми силами небайдужі мешканці селища. Не зрозуміло, чому його розвиток не включено в якийсь інноваційний проєкт? Бо парк, дійсно, чудовий. Жоден із сільських пунктів майбутньої ОТГ не може похвалитися таким парком, а буштинці його мають! Чому б не розвинути тут привабливу зону культури і відпочинку! 
Вже окреслили головні напрямки роботи у разі перемоги на виборах, в чому вбачаєте пріоритет?
 - Для досягнення найкращого результату завжди потрібен покроковий план. Звісно, ми з командою маємо чітку стратегію наших дій. Розуміємо, перші кроки будуть нелегкими. Потрібно сформувати чітку адміністративну структуру з професійних, компетентних та відповідальних працівників, та налагодити доступність надан- ня адміністративних послуг населенню. 
Основна моя мета - розвиток сільського туризму. Боротьба за чисту екологію - теж серед пріоритетів. Бо без вирішення найбільшої проблеми зі сміттям ми далеко не підемо. Якщо не розв’язати питання несанкціонованих відходів - про розвиток сільського туризму можемо і не мріяти. Приклад, який є в Тереблі щодо розміщення централізованих баків для твердих побутових відходів, повинен мати про- довження в об’єднаній громаді. Наш месидж: чисте довкілля! 
А чи є у Вас стратегічний план розвитку громади? 
- У нас є першочергові завдання, а також вивчена проблематика, на яку потрібно в першу чергу звертати увагу. І разом з тим, будемо працювати над інвестиційною привабливістю території. Нашій долині пощастило – ми багаті надрами. Цінним природнім ресурсом є мінеральні та термальні води, природній газ, значні поклади солі тощо. Так, до прикладу, село Теребля - одне з сіл Буштинської громади - має сірководневі скважини, сіль, газ, термальні джерела. Нашу долину можна розвинути по різних куточках так, що приїхавши у одне село, турист захоче відпочити в усіх інших селах ОТГ. 
Скажіть, за час Вашої каденції, що вдалося в даному напрямку зробити в своєму селі? 
- Нам є чим пишатися. Вдалося вивести з тіні використання сірководневої скважини та змотивувати підприємця на будівництво нового санаторно-оздоровчого комплексу. Відшукали та залучили інвестора для видобутку газу. А на теперішній час готуємо інвестиційний проєкт на будівництво лікарні для алергиків із оздоровчим комплексом солених басейнів. Окремої уваги заслуговує будівництво комплексу термальних джерел, який своїми масштабами може зрівнятися з Косинським. 
Це дійсно грандіозні плани, а як Ви допомагаєте бажаючим розпочати свою справу і як сприяєте розвитку бізнесу для діючих підприємців?
 - Допомагаю усіма можливими засобами. Активні, підприємливі люди - знахідка для кожного села, і якщо допомогти їм започаткувати бізнес, то через якийсь час бюджет села буде лише в плюсі. Серед моєї передвиборчої програми є пункт, де ми будемо підтримувати ідеї і стартапи наших мешканців шляхом співфінансування. Це не нова ідея, та вона варта уваги, адже це реальна підтримка для талановитої молоді. Це дуже важливо для людей, які не мають стартового капіталу. 
А можете поділитися своїми напрацюваннями щодо залучення інвестиційних програм? 
- Так, з гордістю можу повідомити, що у нас є попередня домовленість з віцепрезидентом Асоціації вільної економічної торгівлі між Україною та Канадою «CUFTA» Сергієм Міщієм. Підписано угоду про членство в Асоціації, котра дасть можливість залучати Канадських інвесторів на найвигідніших умовах згідно з законом C 31 CUFTA, який був ратифікований в 2017 році. Впевнений, від такої співпраці виграє ціла громада. Ви йдете на вибори з командою Президента. 
Чому обрали партію «Слуга Народу»? 
- Повірив владі, бо бачу реальні зміни не на словах, а на ділі. З представниками цієї політичної сили обговорено питання подальшої співпраці з метою розвитку нашої громади. Досягнуто попередньої згоди про включення Буштинської ОТГ в програму «Велике будівництво» в частині залучення коштів в проєкти реконструкції освітянської інфраструктури. А це і школи, і садочки, і дитячі майданчики, і спортивно-розважальні комплекси. У підтвердження моїх слів, ви бачите, що в селі Теребля зроблено реконструкцію садочка, будується нова амбулаторія. А в селі Дулово розпочато капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення «Синевир – Колочава – Буштино», який буде продовжено в інших селах громади. 
Як оцінюєте впровадження реформи самоврядування?
 - Позитивно. Це нові можливості, нові реалізації проектів. Ми станемо на сходинку вище в питанні фінансових можливостей, будуть нові бюджетні відносини, в яких ні область, ні район не вирішуватимуть, куди спрямовувати кошти, як це було раніше. Але це не просто реформа, яка технічно змінює розподіл певних повно- важень, це - зміна мислення людей. Ми маємо усвідомити: уся відповідальність за успіх чи невдачу - на нас самих. Громада, керманич якої радиться з мешканцями, знає свою справу, та бере на себе й свою команду відповідальність - стане ефективною та спроможною.
 Що можете сказати про цьогорічні виборчі перегони? 
- Не секрет, що останнім часом у соцмережах, окремих ЗМІ щодо мене розповсюджується чи- мало негативних сюжетів, коментарів. Схоже, ведеться цілеспрямована атака з використан- ням брудних технологій. Все це робиться для того, щоб значній кількості виборців показати мене у негативному світлі. 
Якою є Ваша реакція на такі речі? 
- Я відкритий до всіх. Пройду цей шлях чесно, достойно. Нікого і ніколи не збираюся поливати брудом. Тим більше, не буду виправдовуватися за безпідставні закиди чи звинувачення. Зажди за чесність, відкритість, прозорість. Мій принцип - діяти так, щоб людям відкрито дивитися в очі! З повагою ставлюся до усіх конкурентів, особливо до людей, які кажуть правду в очі і дотримуються свого слова. Зрештою, вибори закінчаться, а нам разом жити і працювати в одній громаді, яку ми всі хочемо бачити успішною та процвітаючою!