12 млн грн - очікувані надходження акцизного податку з пального до місцевого бюджету Тячівської громади

15 грудня Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому проєкт Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» №4100-д від 05.11.2020.

Одним з найголовніших бюджетних питань, які відстоювала Асоціація міст України, було збереження зарахування до бюджетів місцевого самоврядування частини (13,44%) акцизного податку на пальне.
Парламент під час розгляду Законопроєкту №4100-д підтримав відповідні поправки народних депутатів Галини Васильченко та Вячеслава Рубльова.
Юлія Траньович, консультантка з бюджетних питань Закарпатського РВ АМУ, розповідає, що очікувані надходження акцизного податку з пального до місцевих бюджетів Закарпатської області за 2020 рік складуть понад 245 млн грн. «Ми проаналізували надходження акцизу з пального у розрізі новостворених територіальних громад. За нашими підрахунками завдяки продовженню зарахування акцизу до місцевих бюджетів найбільше коштів збережено у наступному році Ужгородською міською (34 млн грн), Мукачівською міською (29 млн грн), Хустською міською (20 млн грн), Чопською міською (13 млн грн), Баранинською сільською (13 млн грн) та Тячівська міською (12 млн грн) територіальними громадами» – каже консультантка.

Найбільш вагомими надходження акцизу з пального у доходах загального фонду місцевих бюджетів (не враховуючи ПДФО, так як до бюджетів більшості громад ці надходження почнуть зараховуватися тільки з 01.01.2021 р.) є для Верхньокоропецької сільської (60%), Івановецької сільської (48%), Великобийганської сільської (39%), Баранинської сільської (34%), Вилоцької селищної (33%), Чопської міської (33%) та Нижньоворітської сільської (32%) територіальних громад.

Асоціація міст України та Тячівська міська рада висловлює вдячність народним депутатам України за врахування інтересів територіальних громад при голосуванні за проект змін до Бюджетного кодексу України!