У Дубовому приватна пекарня випікає паски за давнім рецептом

Одним з виробників традиційних пасок є підприємець з Дубового Серій Вурста.   Смачну, спечену за старовинним рецептом предків паску він реалізовує по всьому району. 
Як розповідає Сергій Михайлович, впродовж року підприємство пече хліб та хлібобулочні вироби понад 15 видів, серед них є й неординарна продукція - хліб на заквасці. А ось  напередодні Пасхи до асортименту виробів додається ще й великодній хліб.
  • Готуватися до випікання пасок починаємо за 5 тижнів до свята. Поступово заготовляємо прикраси – хрестики та різноманітні віночки, які потім зберігаємо  у спеціальних холодильних камерах. Прийняли таке рішення для того, аби економити час вже під час самого виготовлення пасок, – розповідає Сергій Вурста.
А ось процес випікання  великодніх хлібин починається за кілька днів до Пасхи. 
Так, цьогоріч у пекарні стартувала випічка пасок минулого вівторка. Тож тут щодня   аж до суботи  кипітиме робота у нон-стоп режимі.  Робітники випікають святковий хліб у три зміни.  
Поспостерігати за процесом випікання великоднього смаколика поталанило і нашому кореспонденту.
У цеху жваво й енергійно працюють пекарі. Поки одні   робітники замішують тісто для паски, інші вже розділяють готовий напівфабрикат та відправляють до циліндричних форм. Ще кілька працівників трудяться над оздобою хлібин. 
А тим часом Сергій Вурста, проводячи екскурсію виробничим цехом, розповідає:
  • У виготовленні пасок дотримуємося давніх традицій та рецептури.  Кожна зміна пекарів  починає роботу зі спільної молитви. І тільки після цього робітники беруться за справу. Рецепт випікання пасок теж традиційний. Обов’язковими складовими святкового хліба є молоко та яйця домашньої птиці, а також використовуємо для приготування паски тільки добротні та натуральні продукти, без штучних барвників чи хімічних добавок.
Підходимо до частини цеху, де розміщені печі. Тут теж кипить робота: працівники  вже витягують готові пасочки та викладають їх на стелажі. Згодом хліби запакують у харчову плівку та відправлять до крамниць по всьому району.
Щодня підприємство виготовляє кілька сотень таких запашних хлібин.
Передбачається, що до Великодня пекарня виготовить близько 5 тисяч пасок. Більшість з них таки піде на продаж, однак власник пекарні запевняє, що перед святом здійснює й благодійні акції. Так, кілька десятків хлібин Сергій Вурста відправив захисникам у зону ООС, дарує паски й нужденним мешканцям Дубівської громади та прихожанам храмів. Каже, що всі люди, не залежно від статків, мають відчути тепло й радість Великодня. 
До речі, саме пекарня Сергія Вурсти випекла на замовлення Дубівського селищного голови Дениса Каганця 430 пасок, які керівник громади передав нужденним та одиноким мешканцям громади.
Тож нехай свято світлого Воскресіння принесе в кожну оселю тепло, добробут і надію.






















Л.БІЛАК. 

Коментарі

Додати коментар

Залишити коментар

оновити, якщо не видно коду