Рудий іспанський слимак — як запобігти вторгненню нового шкідника

Вже котрий рік поспіль захід України потерпає від нашестя іспанського слимака — чужорідного шкідника, поширеного у більшості країн Європи, що проник в нашу країну близько 10 років тому (перші знахідки датовані 2007 роком). Іспанський слимак небезпечний для городів та садів — він їсть майже будь-які рослини, швидко розмножується та здатний цілком знищити Ваш врожай, квітник або газон, і навіть становить загрозу для природних екосистем.
Слимаки (або слизні, або слизняки) — це молюски класу Черевоногих, близькі до равликів, але на відміну від останніх, позбавлені черепашки та мають м’яке голе тіло. Зазвичай вдень слимаки ховаються у тінистих вологих місцях — під опалим листям, в щілинах грунту тощо. У вологу погоду, після дощу або вночі вони стають більш активними і починають повзати, залишаючи позаду себе білуватий (у деяких видів — яскраво жовтий) сріблястий з райдужним полиском слід із слизу.  В Україні трапляються і місцеві види слимаків: деякі живуть лише в лісах і вони є рідкісними, деякі шкодять на городах, в підвалах та льохах, під’їдаючи овочі під час зберігання. Проте шкоду від наших місцевих видів не можна навіть порівнювати з катастрофічними наслідками нашестя рудого іспанського слимака.
Шкодять вони грядкам майже будь-яких рослин — капусти, салатів, помідорів, огірків, суниці, буряків, картоплі, чорнобривців, тощо. Слимаки виїдають у листі дірки і часто знищують повністю листову пластинку, в плодах роблять заглибини, або зїдають їх повністю, також полюбляють пелюстки квітів. Окрім рослинної їжі, вони можуть вживати також і іншу органіку — мертві рештки тварин, перегній тощо.
КРАЩЕ ПОПЕРЕДИТИ ВТОРГНЕННЯ ШКІДНИКА, І НЕ ДОПУСТИТИ ПОЯВИ АГРЕСИВНОГО ІСПАНСЬКОГО СЛИМАКА НА ВАШІЙ ЗЕМЛІ, НІЖ ПОТІМ ЙОГО ЗНИЩУВАТИ! Ретельно перевіряйте розсаду та будь-який рослинний матеріал, що потрапляє до вашої ділянки! Сезон активності цих слимаків починається з травня і триває протягом всього літа, тож спостерігайте.
Якщо на вашій, або сусідній ділянці все ж таки раптом виявиться осередок цього небезпечного шкідника — негайно розпочинайте боротьбу! Інформуйте всіх своїх сусідів та знищуйте іспанського слимака разом. На ранній етапах інвазії, поки шкідників ще мало — це цілком реально! Поради до знищення іспанських слимаків такі:
  • регулярно відловлюйте слимаків вручну;
  • приберіть з власної ділянки все сміття, дрова та інші предмети, де можуть ховатися слимаки;
  • можливий збір за допомогою пасток — вкопувати в ґрунт невеликі ємності, що містять приманку, наприклад пиво, і потім збирати їх;
  • ретельно обробляйте ґрунт на своїй ділянці;
  • регулярно прополюйте бур’яни;
  • восени не залишайте рослинності, якою міг би харчуватися слимак;
  • організуйте масову боротьбу зі слимаками, інакше вони можуть переповзати від сусідів;
  • перекопуйте верхній шар ґрунту у листопаді-грудні;
  • обробляйте ділянку дозволеними препаратами.

  • М.Сабадош, спеціаліст головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області