Сьогодні велике церковне свято - День Іоанна Предтечі

7 липня в родині священика Захарія і його дружини Єлисавети народився хлопчик, який передбачив пришестя Ісуса Христа.
Згідно з розповідями євангеліста Луки, поважному Захарію під час служби в храмі з'явився архангел Гавриїл. Він сказав священику, що народиться у нього дитина, яка принесе користь всьому живому на Землі. Чоловік висловив недовіру і поплатився за це - архангел позбавив його дару мови.

Різдво Іоанна Предтечі: ікона, історія життя пророка

Незважаючи на скептицизм Захарія, його дружина дійсно завагітніла. І незабаром у сімейної безплідної пари народився син. Єлисавета побажала назвати малюка Іоанном, хоча це ім'я було невластиво роду. Вона вирішила, що тоді Бог змилостивиться над ними. В силу того, що батько говорити не міг, його попросили написати свою згоду. Він взяв дерев'яну дощечку і написав: «Іоанн ім'я йому». І тоді сталося диво - уста його вирішилися, він знову знайшов можливість розмовляти і благословити Бога.
Через деякий час батьки хлопчика померли, його взяла на виховання громада, де він харчувався диким медом і сараною, а також багато молився. Коли хлопцеві виповнилося 30, Господь закликав його до пророчого служіння.
Завдання Предтечі було в тому, щоб підготувати людей до появи Спасителя. Він проповідував і говорив про те, що за ним йде той, хто сильніший за нього. Що Іоанн хрестить водою, а Месія - Святим Духом. Одного разу під час однієї з таких проповідей він зустрів Ісуса, дізнався в ньому майбутнього Спасителя і хрестив його.

Іоанн Предтеча в чому допомагає

З моменту зустрічі з Ісусом Христом Іоанн Предтеча вважав, що головна місія його життя виконана. Тому почав викривати людські пороки, не дивлячись на статус людини. Він говорив про боротьбу не зовнішню, а внутрішню і хотів, щоб кожен боровся з демонами всередині себе.
Молитва Іоанну Предтечі в християнстві вважається найсильнішою. Люди просять у Святого знайти віру в Бога, виправитися, налагодити своє життя, позбутися від недругів і брехні. Також ікона Іоанна Предтечі допомагає від головних болів, навіть якщо вони неймовірно сильні.
Своє життя Іоанн Предтеча закінчив, як і всі мученики, страшно. Він звинуватив правителя Юдеї Ірода Антипа і його коханку - іродіаду в гріховному любовному зв'язку. Жінка прийшла в сказ і пізніше направила свою дочку Саломею до царя, щоб та попросила голову Святого. Прохання було виконане і Предтечі відсікли голову. На згадку про це встановлено церковне свято Усікновення глави Іоанна Предтечі.

Івана Купала та Різдво Іоанна Предтечі

Існує багато суперечок щодо цих двох свят, які датуються одним днем. Віруючі кажуть, що Іванов день - це подія, що прийшла до нас з язичництва. Ті, хто відзначають її, вихваляють Іродіаду і Ірода Антипа, уподібнюючись і підтримуючи їх гріхи. 
Є й альтернативна точка зору. Предтеча - це «провісник, попередник». Саме він хрестив Ісуса. Тому 9 липня ще називають свято Іоанн Хреститель. Слова «Хреститель» і «купальник» однокореневі, якщо писати по-грецьки. Тому свята Івана Купала та Іоанна Хрестителя мають явний зв'язок.

Що можна робити на Іоанна Предтечі

Віруючим рекомендується відвідати храм, щоб помолитися Святому і попросити у нього допомоги в позбавленні від залежностей.