З приводу функціонування районної лікарні депутати Тячівської міської ради звернулися до керівників громад Тячівського району

Звернення депутатів було обговорено та прийнято на восьмій сесії  Тячівської міської ради (рішення № 1036), яка відбулася 17 вересня 2021 року.
У зверненні йде мова про Тячівську районну лікарню.
Текст звернення:
         Депутатський корпус Тячівської міської ради звертається до вас з метою вирішення загальнорайонної проблеми – подальшого фінансування комунального некомерційного підприємства «Тячівська районна лікарня» Тячівської міської ради Закарпатської області. Це комунальне підприємство до 2021 року знаходилось на фінансуванні бюджету Тячівського району та підпорядковувалось районній раді, яка мала у своєму розпорядженні відповідні кошти на утримання підприємства.
         В зв’язку з прийняттям законодавчих актів щодо децентралізації влади в Україні, кошти на утримання бюджетних установ спільного користування району в районному бюджеті не передбачено, всі комунальні заклади спільної  власності району передано районною радою територіальним громадам по місцю знаходження цих об’єктів. Таким чином, міська рада отримала в підпорядкування КНП «Тячівська районна лікарня» - одне з найбільш бюджетозатратних підприємств, яке обслуговує все населення району. Згідно розрахунку на 01.09.2021 року витрати на утримання закладу (оплата комунальних послуг) у 2021 році планується витратити близько 9 млн. грн. Такі затрати є непосильними для бюджету міської громади.
         Як уже згадувалось, районна лікарня надає медичні послуги не лише мешканцям населених пунктів міської громади, але і всім жителям Тячівського району. Тому забезпечення конституційного права громадян на отримання послуг з лікування є не лише обов’язком Тячівської міської ради, але і селищних та сільських рад Тячівського району. На створення умов для належного функціонування районної лікарні Тячівська міська рада в поточному році вже витратила 2,6 млн. грн. та додатково 3,1 млн. грн. на проведення капітального ремонту приміщень лікувального закладу. Річні ресурси бюджету Тячівської громади на 2021 рік на цю мету вичерпано, чисельні звернення до обласної ради та народних депутатів України щодо виділення коштів на підтримку вторинної медицини з обласного та державного бюджетів позитивних результатів не дали.
         Депутатський корпус Тячівської міської ради з розумінням ставиться до прагнення керівників громад розвивати власні інфраструктурні проекти, розбудовувати школи, садки та стадіони на території громад. Це наш спільний обов’язок. Але конституційним і святим нашим обов’язком є збереження здоров’я наших жителів та підтримка тих, кому потрібна медична допомога. Без повноцінного функціонування закладу медицини це неможливо.
         Ми, депутати Тячівської міської ради, звертаємось до своїх колег не залишитись сторонь вирішення згаданої проблеми, тому що вона є нашою спільною відповідальністю перед людьми. Видатки на утримання лікарні лише зростатимуть. Причини загальновідомі – ріст цін на енергоносії, очікування на чергову хвилю захворювання на коронавірусну хворобу, важкий опалювальний сезон 2021 -2022 років. До цих викликів ми повинні бути готові. А тому просимо підтримати ініціативи Тячівської міської ради щодо виділення коштів із бюджетів громад на 2021 рік для спільного фінансування видатків на утримання єдиного в районі лікувального закладу вторинної медицини, в якому обслуговуються жителі всіх громад району, укласти відповідні договори з Тячівською міською радою щодо виділення субвенцій на його фінансування, забезпечити своєчасне перерахування дольових коштів відповідно до складених розрахунків.
         Тячівська міська рада просить селищні та сільські ради громад району розглянути на сесіях рад та прийняти відповідні рішення щодо виділення коштів на покриття видатків на утримання (оплату за комунальні послуги) КНП «Тячівська районна лікарня», виходячи з кількості жителів кожної громади, що пройшли лікування в згаданому медичному закладі (розрахунок додається). Це дасть можливість організувати діяльність лікувального закладу на договірній основі,  стабілізувати надходження коштів для забезпечення потреб закладу, забезпечити населення району якісними лікувальними послугами вторинної медицини.