З 1 жовтня інсулін видаватимуть за електронним рецептом: Що потрібно знати пацієнту?

З 1 жовтня пацієнти з діабетом зможуть отримати інсуліни безоплатно або з доплатою в будь-якій аптеці, яка працює за договором з Національною службою здоров'я України, показавши електронний рецепт. Вартість інсулінів аптеці відшкодує НЗСУ.
Станом на кінець 2020 року за даними Державного експертного центру у Закарпатті проживає 6251 особа з діабетом, яка потребує інсулін.
Щоб з 1 жовтня вже отримувати інсуліни за програмою «Доступні ліки», пацієнту з діабетом потрібно прийти на прийом до ендокринолога. Це необхідно для того, щоб лікар створив індивідуальний план лікування і вніс його в електронну систему охорони здоров’я.
В індивідуальному плані ендокринолог фіксує встановлений діагноз та призначення інсуліну із визначенням типу, виду та дозування. На основі індивідуального плану лікування буде формуватися електронний рецепт на препарати інсуліну.
Індивідуальний план лікування пацієнта складає виключно ендокринолог, який приймає амбулаторно. У подальшому за вже встановленим ендокринологом планом лікування повторні рецепти зможе виписувати і сімейний лікар. І це полегшує доступ пацієнта до необхідного лікування.
Якщо інсулін закінчився раніше, ніж передбачалося планом лікування, то сімейний лікар направляє пацієнта до ендокринолога для коригування або створення нового плану. А до кого звертатись за повторним рецептом, пацієнт обирає самостійно. Це комфортніше для пацієнта та сприятиме кращому доступу до потрібних лікарських засобів.
Вже з електронним рецептом пацієнт обирає будь-яку аптеку в будь-якому регіоні країни, яка має договір з НСЗУ за напрямком реімбурсації інсулінів. В аптеці потрібно надати електронний рецепт або назвати його номер та код підтвердження й отримати призначений препарат.
Перелік аптек, в яких можливо отримати інсулін за електронним рецептом, можна буде дізнатись у контакт-центрі НСЗУ за номером 16-77 або на сайті nszu.gov.ua. Ця інформація буде доступною після укладення договорів з аптеками.