День Перемоги 9 травня: як відзначається, історія і традиції свята в Україні та світі

Сьогодні в Україні 9 травня відзначається як День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні замість встановленого з радянських часів Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років.


Коли в Україні відзначають День пам'яті та примирення, а коли День перемоги над нацизмом? Чи залишиться 9 травня вихідним днем? Як його зараз відзначають у нас в країні? Інформаційне агентство УНІАН підготувало детальний матеріал з відповідями на всі ці питання.
Коли перемогу над нацизмом відзначають у різних країнах світу і чому
Як відомо, День Перемоги у США, Великобританії і більшості країн Західної Європи відзначається 8 травня. Причина цього полягає у наступному: у ніч на 7 травня у Реймсі було підписано попередній протокол про капітуляцію Німеччини, згідно з яким з 23 години 8 травня бойові дії припинялися на всіх фронтах. Антигітлерівська коаліція його офіційно прийняла 8 травня о 23:01 за центральноєвропейським часом – в той час у Москві вже було 00:01 9 травня. Отже, більшість країн світу відзначає День Перемоги над нацизмом 8 травня, а країни колишнього СРСР – на день пізніше, 9-го.
В Україні День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років відзначається 9 травня. Ця пам'ятна дата була встановлена Верховною Радою України лише 9 квітня 2015 року законом "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років" в рамках голосування за пакет законів про декомунізацію.
З тих пір 9 травня відзначається як День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні замість встановленого з радянських часів Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років. Адже, як відомо, термін "Велика Вітчизняна Війна" використовували в колишньому СРСР, щоб підкреслити, що у війні 1941-1945 років громадяни захищали Радянський Союз як спільну Вітчизну.
Як свідчить минулорічний опитування групи "Рейтинг", для 82% опитаних українців День Перемоги 9 травня є святом зі значущим символізмом. У той же час, 7% вважають 9 травня пережитком минулого, 9% - звичайним або вихідним днем, 2% - не визначилися.
Разом з тим в Україні на державному рівні вже кілька років поспіль відзначають День пам'яті і примирення 8 травня. З'явився офіційний символ – маки і гасло: "Ніколи знову!". Можливе перенесення вихідного на 8 травня, таким чином, повинно завершити процес переходу.
Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович також вважає, що вихідний день в Україні потрібно перенести з 9 травня на 8 травня. За його словами, це потрібно для того, щоб вшановувати всіх загиблих у Другій світовій війні, "для того, щоб ми могли відзначати день пам'яті". "9 травня використовують для різного роду політичних шоу лівих та проросійських сил в Україні", - переконаний В'ятрович.
При цьому заходи з нагоди Дня пам'яті і примирення і Дня перемоги над нацизмом пройдуть і 8, і 9 травня. Майже всі заходи проходитимуть у Національному музеї історії України у Другій світовій війні. Участь у них візьме президент України Петро Порошенко.
"8 травня – це данина пам'яті загиблим, це день пам'яті, ми повинні низько схилити голову перед ними... Я шаную їх пам'ять і буду їх згадувати 8 травня. І 9 травня – це день вшанування живих. І ми повинні прийти і вшанувати ветеранів, які віддавали все, що є, для перемоги і забезпечити День перемоги... 8 і 9 травня залишаються, і вони об'єднують країну", – зазначав президент.
9 травня президент візьме участь у церемонії вшанування загиблих з нагоди 73-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Крім того, за участю Порошенка відбудеться церемонія прийняття військової присяги молодим поповненням 101-ї окремої бригади охорони Генерального штабу Збройних сил України.
У різних містах України в ці дні пройдуть пам'ятні заходи, мітинги-реквієми та покладання квітів. Заходи, приурочені до пам'ятних дат, пройдуть і в Києві. 8 травня в Києві пройде мистецька програма "Рокам ніколи пам'яті не стерти", а 9 травня відбудеться урочиста церемонія покладання квітів до Могили невідомого солдата в парку Вічної слави. При цьому на 9 травня в Києві заявлена тільки одна акція "Безсмертний полк" (коли люди виходять з портретами своїх загиблих родичів) з 3 тис. учасників. З повною програмою заходів можна ознайомитися на сайті КМДА.
Як День перемоги над нацизмом відзначають в США і Європі: У США 8 травня пам'ятна дата, але не державне свято. Урочистості організують Асоціації ветеранів Другої світової війни, які діють у багатьох містах. Найвідомішим заходом є церемонія покладання вінків до Національного меморіалу Другої світової війни у Вашингтоні.
У Великобританії день перемоги над фашизмом також не є офіційним святом. Щороку 8 травня у Кенотафа – обеліска в центрі Лондона, спорудженого в пам'ять загиблих у двох світових війнах, – проходить спеціальна церемонія та поминальна служба в присутності членів королівської сім'ї.
У Франції ж 8 травня - День звільнення від фашизму - державне свято, що є вихідним днем. Президент республіки покладає вінки до Могили невідомого солдата біля Тріумфальної арки в Парижі. На церемонію приїжджають ветерани, і президент вручає їм пам'ятні подарунки. У Парижі та інших містах проходять військові паради і масові святкові заходи.
У Німеччині 8 травня не є вихідним днем, тим не менш у цей день, як правило, проводяться пам'ятні заходи, особливо в круглі річниці. З нагоди ювілеїв закінчення війни канцлер або президент ФРН виступає з промовою, присвяченій цій даті.
?УНІАН?