Нові пенсійні правила: як зміниться розмір виплат в Україні

Нові пенсійні правила: як зміниться розмір виплат в Україні
В Україні з 2019-го з'явиться додатковий платіж із заробітної плати — від 2% (ставка буде щорічно підвищуватися на 1 п.п. до 7%). При цьому на заслуженому відпочинку українці зможуть отримувати одразу дві пенсії.

Про це йдеться у законопроекті №6677, який включений у порядок денний Ради. Зараз українці з кожної зарплати повинні віддавати 22% єдиного соцвнеску. На забезпечення солідарної (та, що діє зараз) системи Пенсійному фонду цих грошей не вистачає. На наступний рік "брудний" (з урахуванням усіх витрат) дефіцит становитиме 166 млрд грн, йдеться у проекті держбюджету. Тому забирати гроші у Пенсійного фонду на накопичувальні пенсії не вийде.

Згідно із законопроектом №6677, із наступного року українці будуть віддавати 2% зі своєї зарплати на накопичувальний рівень. Щорічно ставку збільшуватимуть на 1 п.п., доки вона не досягне 7% зарплати.

Додатковий внесок: 2-7% зарплати (мінімальний внесок у 2019-му — 83,4 грн)

Хто заплатить: співробітник віком до 35 років або його роботодавець.

Згідно з підрахунками Нацкомісії із цінних паперів, якщо віддавати із зарплати 7% на накопичувальний рівень щомісяця, чоловіки можуть отримати другу пенсію у розмірі 10,2%, а жінки — 7,3% (вони живуть довше). Так, наприклад, якщо б описані правила уже працювали, українець із зарплатою 10 тис. грн щомісяця віддавав би на "другий рівень" 700 грн, а розмір "другої пенсії" становив би 1020 грн для чоловіка і 730 грн для жінки.

Варто також враховувати, що розмір залежатиме ще від низки чинників: ситуації в економіці, рівня зарплат, розміру інфляції. Чим менші зарплати і більша інфляція, тим меншою буде друга пенсія.

Нагадаємо, згідно з проектом бюджету, кожен українець у 2019-му своїми податками віддасть на фінансування дефіциту Пенсійного фонду майже 4 тис. грн. Загальний дефіцит становитиме 166 млрд грн.

Джерело  ​