Польща готує нові правила працевлаштування українців

​У Польщі бачать реальну загрозу відтоку трудових мігрантів до Німеччини. Тому найближчим часом планують втілити два нових проекти, які допоможуть утримати українців.

У Польщі новий імпульс отримає соціальна кампанія "Партнерство та працевлаштування», яка стартувала ще навесні 2018 року. Її завдання - подолати стереотипи і патології в питаннях трудової міграції. «Після українського Різдва ми прокинемося в новій реальності, інформує UkrMedia.
Наш козир у вигляді можливості працевлаштовувати людей на підставі "освядченій", вичерпується. Інші країни, в тому числі Німеччина, діють швидко і скоро ми можемо втратити сотні тисяч найбільш цінних працівників з України», - зазначив експерт кампанії «Партнерство та працевлаштування» Павло Кулага. Щоб утримати українських заробітчан, представники Польсько-української торгової палати обіцяють, що невдовзі розпочнеться реалізація 2 нових проектів. Перший з них - онлайн-інформаційна платформа partnerstwo.info, адресована працівникам і роботодавцям, яка повинна сприяти адаптації українців у Польщі, а також підвищує рівень їх правової обізнаності. Другий проект - це створення «гарячої лінії», де українці зможуть отримати допомогу від фахівців Асоціації правового втручання (Stowarzyszenie Interwencji Prawnej).
У той же час у Польсько-українській торговій палаті зазначають, що без державної підтримки утримати українців у Польщі не вдасться. Тому уряду пропонують швидко змінити систему працевлаштування іноземців, а також запровадити стимули для тих, хто працює легально. За словами Вітольда Клауса, президента Асоціації правового втручання, дій двох проектів недостатньо - необхідна державна підтримка, включаючи швидку зміну всієї системи найму іноземців.
Необхідно зосередитися на законності і гнучкості зайнятості, скасувавши, серед іншого, поточні обмеження у процедурі видачі дозволів на роботу, які роблять іноземця залежним від роботодавця та від займаної посади. Також варто запровадити стимули для легальної роботи, наприклад, після двох років офіційного працевлаштування, надати іммігрантам право на довгострокове перебування зі своїми сім'ями.
Президент Всеукраїнської асоціації міжнародного агентства працевлаштування Василь Воскобійник акцентував увагу на необхідності організації масштабної маркетингової кампанії в Україні, щоб переконати трудових мігрантів, що Польща - це надійний край для легального працевлаштування. Тим більше, що подібну кампанію готує Німеччина.