Стало відомо, скільки вихідних буде на Великдень


Великдень, ще називають Пасхою — давнє християнське свято, яке символізує Воскресіння Ісуса Христа.

Пасха щороку випадає на різні дати, тому журналіст 032.ua вирішив розібратися хто і коли святкуватиме Великдень.

Православний Великдень

Цьогоріч християни пізно святкуватимуть Пасху — у неділю, 28 квітня. Це одне із головних церковних свят завершить Великий піст, який триватиме з 11 березня по 27 квітня.

Католицький Великдень

Католицький Великдень випадає на тиждень раніше православного. Відтак, католики та протестанти у 2019 році святкуватимуть Паску в неділю, 21 квітня.

Зазначимо, відмінності у датах святкування пов’язані із різницею в григоріанському та юліанському календарях. Православні та католики визначають дати важливого християнського свята до різних дат Великодня та в різні роки. Тому різниця становить один тиждень. Буває, дати свята відрізняються на кілька тижнів, а іноді навіть трапляється, що дні Великодня збігаються.

Скільки буде вихідних?

Оскільки Великдень святкують у неділю, 28 квітня, а відповідно до українського законодавства, якщо святковий день випадає на неділю, то вихідний переносять на понеділок. Таким чином, 29 квітня буде вихідним. Крім того, згідно із затвердженим Кабміном графіком перенесення робочих днів у 2019 році, вівторок, 30 квітня, також буде вихідним. Проте цей день українцям доведеться відпрацьовувати у суботу, 11 травня. І ще один офіційний державний вихідний випадає 1 травня — у День праці.

Відтак, на Великодні свята українці матимуть аж п’ять вихідних поспіль: з 27 квітня по 1 травня включно.