Якою буде погода в липні: від шквалів і гроз до посухи

Якою буде погода в липні: від шквалів і гроз до посухи
Синоптики обіцяють багато жарких днів і температурні рекорди

Другий місяць літа вчора відзначив свій прихід до України поверненням 30-градусної спеки, але вже сьогодні температура знизиться до комфортних +25- 27, і подекуди пройдуть дощі. Загалом, за прогнозами Укргідрометцентру, "маківка літа" збереже статус найтеплішого місяця року, хоча погода очікується нестійкою: то грози зі шквалами, то виснажлива посуха.

Фахівці Укргідрометцентру кажуть, що середньомісячна температура в липні становитиме +20-24,5 градуса, що на 1,1-2,5 градуса вище багаторічних значень. У західних та північних регіонах буде прохолодніше, в центральних, південних і східних – спекотніше. Так, якщо на Буковині, Хмельниччині, Тернопільщині, Волині, Поліссі липнева погода виявиться досить комфортною і до +30 вдень стовпчик термометра підніматиметься рідко, то на Київщині, Черкащині та Полтавщині в середині і наприкінці місяця повітря після полудня прогріється до +30-32 і вище в тіні. 

Найгірше буде жителям східних областей, де яскравіше виражений континентальний клімат. Абсолютний максимум – +36-39 градусів вдень – на Харківщині, Донбасі та Луганщині такий же, як в Херсонській та Одеській областях, але завдяки впливу Чорного і Азовського морів спека на півдні переноситься легше. А ось опадів на заході і півночі країни випаде майже втричі більше, ніж на півдні і сході: до 105 мм проти 34-40 мм. Народний синоптик Леонід Горбань розрахував, що буде три періоди дощів: по одному в кожній декаді (див. інфографіку).

Осінь близко
Хоча, за даними Центральної геофізичної обсерваторії, тривалість метеорологічного літа (перехід середньодобової температури через +15) в XXI столітті у нас збільшилася на тиждень, досягнувши 124 днів, вчені говорять, що тепла цього року не вистачить навіть на серпень.

"Літо фактично почалося з середини червня і закінчиться в середині серпня. Після 15 серпня чекаємо ранню і довгу осінь", – прогнозує заввідділу кліматичних досліджень і прогнозів погоди Укргідрометео НДІ Вазіра Мартазінова.

Джерело  ​