В Україні скасовують обов'язкові трудові книжки: стали відомі деталі

В Україні скасовують обов'язкові трудові книжки: стали відомі деталі
Міністр Кабінету міністрів сподівається, що реформа буде запущена в поточному році

Міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет повідомив про початок роботи зі скасування обов'язкових трудових книжок.

"Сьогодні ми запускаємо в роботу законопроект і акти уряду, які скасують обов'язковість трудових книжок", – написав він на своїй сторінці у Facebook.

Чиновник також розкрив деталі майбутньої реформи:

Громадяни не будуть зобов'язані при найманні на роботу надавати роботодавцю свою трудову книжку. Відповідно, роботодавцям не потрібно її перевіряти або зберігати. В електронних реєстрах держави дані про трудовий стаж всіх українців з 2000 року є і без того. Для розрахунку пенсій або інших соціальних виплат вже використовуються саме ці дані.

Громадяни зможуть легко отримати електронний документ з інформацією про свій стаж в Інтернеті. Цей документ вони можуть надати роботодавцю, якщо тому важливо перевірити стаж здобувача з офіційних реєстрів. Щоб отримати цей документ, громадянину потрібно буде зробити кілька кліків і скористатися ЕЦП (електронний цифровий підпис). Роботодавці зможуть перевірити справжність документа за допомогою QR-коду, який буде автоматично накладатися на ці документи.

Для тих, у кого є трудовий стаж до 2000 року, буде можливість занести цю інформацію до електронного реєстру – самостійно або через роботодавця. Тоді зберігати трудову книжку, як носій інформації, зовсім не обов'язково.
Забороняти трудові книжки влада не буде. Можна буде так само просити свого роботодавця робити в ній записи і ставити штампи.

"Я сподіваюся, що ми зможемо ухвалити закони, відповідні постанові і запустити все технічно вже цього року. Працюємо над проектом разом з Євгеном Капінусом, Віталієм Коблошом. Дмитром Романовичем, Юлією Соколовською, Тимофієм Миловановим", - написав Дубілет.

В Україні скасовують обов'язкові трудові книжки: стали відомі деталі

Джерело ​