Експорт товарів і послуг до ЄС: Україна отримала торік $25 млрд

Експорт українських товарів в країни ЄС торік зріс на 3%, а послуг - на 7,7%.
Загалом за експорт товарів і послуг в країни ЄС Україна отримала понад $25 млрд: $20, 752 млрд - за товари і $4, 288 млрд - за послуги. Про це повідомляє пресслужба уряду.
"Постійне зростання експорту українських товарів на ринки ЄС - це знак якості. Україна входить в трійку найпотужніших експортерів сільськогосподарської продукції для країн Євросоюзу. Наша мета - суттєво збільшити експорт до ЄС і промислових товарів. Промисловий безвіз, над яким ми зараз працюємо з Євросоюзом, значно зміцнить українські позиції", - заявив віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба.
Зростання експорту до ЄС уповільнилося до 3,9% з 14,3% роком раніше, тоді як імпорт - до 7,5% з 12,7%, унаслідок чого дефіцит у торгівлі з ЄС зріс одразу на 31,5% - до $4,56 млрд, пише "Інтерфакс-Україна".
Загалом Україна експортувала в інші різні країни світу товарів та послуг на $63,7 млрд - на 11% більше ніж 2018 року.
Зовнішньоторговельні операції проводились з партнерами із 235 країн світу. Серед країн, з якими торгувала Україна, найбільше українських товарів купили у Китаї.
У порівнянні з 2018 роком Україна набагато більше продавала в інші країни добрив (зростання втричі), оптичних приладів та апаратів (+22%), наземного транспорту, літальних апаратів, плавучих засобів (+32%), перлів, дорогоцінного або напівдорогоцінного каміння (+44%).
В топі експорту послуг - послуги зі страхування, транспортні та поштові.