Куди звертатися жертвам домашнього насильства в умовах карантину?

В умовах запровадження карантинних заходів у боротьбі з пандемією COVID-19 у світі відбувається зростання насильства в сім’ї. Ситуація ускладнюється тим, що правоохоронні органи та медичні служби широко задіяні у боротьбі з пандемією.
І хоча ця тема не завжди відкрита у суспільстві, часто жертвами домашнього психічного, фізіологічного, сексуального насильства стають саме діти.

В умовах, коли батьки сповнені панічними настроями, перебувають у стані невизначеності та подекуди втрати будь-яких коштів для існування, безпричинними жертвами таких обставин стають саме діти.
Як відомо, понад 100 тисяч українських дітей виховується в інтернатних закладах. За інформацією, що надійшла на запит Уповноваженого з прав людини з регіонів, у зв’язку із карантинними заходами переважна більшість цих дітей повернулися до своїх родин. Здебільшого це родини, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують соціального супроводу, що в сьогоднішніх умовах є обмеженим.
Наголошуємо, що відповідно до законодавства у сфері протидії домашньому насильству та насильству над дітьми, кожна особа, якій стало відомо про факти насильства над дитиною, зобов’язана невідкладно звернутись до органів Національної поліції України та органу опіки та піклування. Органом опіки та піклування є районна державна адміністрація, виконком міської, селищної ради, ОТГ.
Закликаємо кожного, хто страждає від насильства, або кому стало відомо про випадки насильства у сім’ї, негайно звернутись за допомогою та повідомити уповноважені органи за одним з представлених нижче телефонів:
 Оперативна лінія Національної поліції України 102;
 Державний кол-центр з питань запобігання домашньому насильству 15-47;
 Дитяча «гаряча лінія» 0-800-500-225, 116-111 з мобільного;
 «Гаряча лінія» Координаційного центру з надання правової допомоги 0-800-213-103.
Крім того нагадуємо, що Ви можете звернутись до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини: за телефоном  0-800-50-17-20, на електронну пошту hotline@ombudsman.gov.ua або громадської приймальні Уповноваженого в Закарпатській області  063-516-02-83, на електронну пошту pred.zakarpattya@ombudsman.gov.ua