ДПА у формі ЗНО пройдуть всі випускники

У разі початку основної сесії тестування 25 червня державну підсумкову атестацію у формі ЗНО будуть складати всі цьогорічні випускники.
Про це, за підсумками засідання парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій, повідомив освітній омбудсмен Сергій Горбачов.
За його словами, у засіданні комітету взяла участь в.о. міністра освіти Любомира Мандзій, яка повідомила, що можливості для проведення тестування всіх випускників є, хоча треба вирішити чимало складних питань, найперше з яких - безпека всіх учасників ЗНО.
«Для цього потрібне окреме фінансування із стабілізаційного фонду, рішення про що має ухвалити Кабмін. Ще одна необхідна умова - повноцінне транспортне сполучення в Україні на початок червня. За таких умов ЗНО здають усі випускники, бо зсув термінів не критичний», - повідомив освітній омбудсмен.
Разом з тим, при суттєвому погіршенні епідеміологічної ситуації, ЗНО буде проведено за другим сценарієм - у серпні. Тоді буде окремо розглядатися питання про скасування ДПА у формі ЗНО для тих випускників, які не планують навчатися цього року у закладах вищої освіти.
«У будь-якому випадку обов'язково буде рішення Кабміну про продовження навчального року, оскільки що за першим, що - тим більше - за другим сценарієм, ми виходимо за 1 липня, коли навчальний рік мав би завершитися за законом. Але «антиCOVID» законом рада дозволила Кабміну ухвалювати таке рішення», - зазначив освітній омбудсмен Сергій Горбачов.
Як відомо, Міністерство освіти і науки планує реалізувати перший з двох сценаріїв проведення зовнішнього незалежного оцінювання і розпочати основну сесію тестування 25 червня.