Ліквідація військкоматів, новий вид військової служби і більші штрафи за ухилення від призову — ініціативи Президента

Президентом подано до ВРУ проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку" (№ 3553). Він передбачає, зокрема:

- створення на базі військових комісаріатів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;

- упорядкування питань військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів;

- забезпечення належного функціонування Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів;

- запровадження нового виду військової служби - військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період;

- перегляд адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення законодавства про оборону, військовий обов'язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Так, наприклад, за порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку штраф становитиме від 510 до 850 грн, а за повторне порушення чи в особливий період - від 750 до 1700 грн. За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію посадових осіб оштрафують на суму від 3400 до 5100 грн, а за вчинення такого порушення в особливий період - від 5100 до 8500 грн.

Хочуть скасувати окремо встановлену чинною редакцією КУпАП адміністративну відповідальність за неявку на виклик у військовий комісаріат, неподання у військові комісаріати списків юнаків, які підлягають приписці до призовних дільниць, прийняття на роботу військовозобов'язаних і призовників, які не перебувають на військовому обліку, тощо.

Про ведення військового обліку на підприємстві розповідає матеріал сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух"скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Кримінальна відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період полягає у позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років. Також у ККУ мають встановити, що ухилення військовозобов'язаного, резервіста від військового обліку після попередження, зробленого відповідним військовим комісаром, карається штрафом від 5100 до 8500 грн або виправними роботами на строк до двох років.