В Україні запрацює єдина система трансплантації органів та тканин

Цього тижня уряд затвердив постанову «Про затвердження Положення про Єдину державну інформаційну систему трансплантації органів та тканин» (ЄДІСТ), що забезпечить повноцінне функціонування системи трансплантацій в Україні. Про це під час брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.
“Ми прагнемо, щоб Україна здобула трансплантаційну незалежність. За нашими прогнозами, це стане можливим за три роки. Впровадження ЄДІСТ — дуже важливий крок на цьому шляху. Це дасть можливість забезпечувати реалізацію прав українців на одержання та своєчасний доступ до трансплантації органів, інформаційну взаємодію між усіма учасниками системи трансплантації, врегульовує порядок подання та включення інформації до ЄДІСТ, а також її виключення з реєстрів. І, що дуже важливо, система буде забезпечувати співставлення пари донор-реципієнт”, — наголосив Максим Степанов.
Зазначимо, за ініціативою МОЗ уряд розширив перелік закладів охорони здоров’я, що долучаються до Пілотного проєкту трансплантації, до 38. Міністр повідомив, що протягом 2020 року в Україні здійснено 8 пересадок серця, 19 пересадок печінки, 91 пересадка нирки. Загалом цьогоріч було проведено 118 трансплантацій порівняно з 78, які було зроблено у 2019 році.
За словами Максима Степанова, у 2021 році Україна збільшить кількість трансплантацій мінімум удвічі — буде зроблено не менше ніж 250 пересадок життєво важливих органів. Щорічна потреба у проведенні трансплантацій в Україні становить 5 тисяч операцій.

Нагадаємо, раніше Максим Степанов повідомив, що за 9 місяців поточного року Міністерство охорони здоров’я України зміцнило медичну систему для боротьби з COVID-19, що наразі дозволяє їй витримувати спричинене пандемією навантаження. Зокрема, було покращено матеріально-технічну базу лікарень, відведених під лікування пацієнтів із коронавірусом, та відбудовано мережу державних лабораторних центрів.
Міністерство охорони здоров’я України