З 1 травня почне діяти постійний річний тариф на газ

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) ухвалила постанову, якою запроваджуються річні тарифи на газ із 1 травня 2021 року.
Як передає кореспондент Укрінформу, рішення було ухвалено на засіданні регулятора 7 квітня.
«З 1 травня буде введена річна ціна за замовчуванням, її отримають усі споживачі. Це позбавить ринок турбулентності. Ціна буде одна», – сказав голова нацкомісії Валерій Тарасюк.
Річний тариф діятиме з 1 травня 2021 року по 30 квітня 2022 року.
«Протягом місяця, що ми обговорювали це питання, ми пересвідчилися, що рішення дуже правильне. Ми обговорили і врахували всі зауваження», – зазначив Тарасюк.
Усі постачальники, які постачають газ для населення або мають такий намір, будуть зобов’язані у період до 25 квітня 2021 року довести до всіх побутових споживачів інформацію про ціни, що діятимуть протягом цього періоду.
У період дії річного контракту ціну можна буде змінювати лише у бік зменшення. Збільшувати ціну в порівнянні з тою, яка буде встановлена станом на 25 квітня, неможливо.
Разом із тим, постачальник зможе пропонувати будь-які інші продукти для споживачів. Окрім того, споживачі можуть змінювати постачальника.
«Якщо споживач, прорахувавши своє споживання, буде вважати за потрібне змінити річний продукт, у нього будуть усі права й можливості», – зазначили в регуляторі.
У ході засідання НКРЕКП голова ГК «Нафтогаз України» Максим Рабінович також запропонував повідомляти споживача про зміну тарифного плану тим самим способом, яким постачальник подав відповідну заяву. Це дасть змогу зменшити кількість письмових повідомлень. Нацкомісія врахувала цю пропозицію.