Помер український хореограф Григорій Чапкіс

Народний артист України, хореограф, керівник "Школи танцю Чапкіса" Григорій Чапкіс помер 13 червня. Йому був 91 рік.
Про смерть відомого балетмейстера повідомив у Facebook його син Грег.
В повідомленні не уточнюється причина смерті, дата прощання та похорону, але, зазначимо, що за останні пів року Чапкіса тричі госпіталізовували. Зокрема, у грудні 2020 року грудні 2020 року хореографа ушпиталили з діагнозом двобічна пневмонія.

Хто такий Григорій Чапкіс

Він народився у 1930 році в Кишиневі у багатодітній родині Чаопеску (справжнє прізвище) де було семеро дітей. До Києва родина потрапила у 1944 році повертаючись з евакуації, а вже у 1945 році Григорій долучився до ансамблю пісні й танцю "Трудові резерви". Згодом закінчив Київський інститут культури та студію при оперному театрі.
Про себе Чапкіс говорив, що "танцювати та ходити навчився одночасно".
"З того часу займаюся цим щодня, адже танці - моя сутність та життя. Я хореограф широкого профілю, зате більше нічого робити не вмію. Пояснити це просто - я народився в Румунії, серед циганів та молдаван. Зранку мене випускали у двір і тільки ввечері забирали додому – на вулиці мене й навчили водити танки", — розповідав танцівник.
Григорій Чапкіс працював хореографом у Театрі ім. Івана Франка, виступав у складі Державного ансамблю танцю УРСР під керуванням Павла Вірського. Був головним танцмейстером Віденського балу. Відкрив Школу танців Чапкіса, брав участь у численних благодійних проєктах.