Нацсоцслужба замінить діючу систему управління соціальним захистом населення

У країні змінюється модель надання соціальної підтримки, центр надання соціальних послуг переноситься до громад, що є зручним для людей, яким тепер не доведеться їздити в обласний або районний центр для отримання соціальних послуг. Адмініструванням цих послуг і контролем їх якості надання займеться Національна соціальна сервісна служба України. Про це повідомив голова Нацсоцслужби України Владислав Машкін у своїй колонці для інтернет-видання «Економічна правда».
«Людині вже не треба буде їздити до районного чи обласного центрів із заявами щодо призначення субсидій чи допомог. Достатньо буде заявити про свої потреби безпосередньо у своїй територіальній громаді або через утворений нею центр надання адміністративних послуг, чи подати заяву через старосту», - зазначив Владислав Машкін.
За його словами, розгляд всіх звернень у недалекому майбутньому здійснюватиме Нацсоцслужба, яка і прийматиме рішення про призначення субсидій та допомог.
 «По суті, Нацсоцслужба замінить собою діючу систему управління соціальним захистом населення. Ми готуємося до цього вже на наступний рік», - зазначив Владислав Машкін.
Територіальні органи Нацсоцслужби вже створено у 16 регіонах України, в інших областях цей процес завершується, призначаються керівники. Тому найближчим часом служба розпочне свою роботу.

Нацсоцслужба не заглядатиме у холодильники людей

Об’єктами перевірок Національної соціальної сервісної служби України стануть всі організації, які беруть участь у призначенні або оформленні документів для встановлення субсидій та допомог, а також організації, які надають соціальні послуги. Про це повідомив голова Нацсоцслужби України Владислав Машкін у своїй колонці для інтернет-видання «Економічна правда».
За його словами, перш за все Нацсоцслужба буде перевіряти, чи дотримано право конкретної людини на надання їй державної підтримки, чи правильно обчислено розмір допомоги чи субсидії, чи не порушено строки виплат, чи не вимагали з людини не передбачених законодавством документів.
«Контроль спрямований на перевірку дотримання державних стандартів отримання соціальних послуг, їх якості, повноти та своєчасності», - зазначив Владислав Машкін.
Він також звернув увагу на спекуляції окремих популістів навколо перевірок соціальними інспекторами домівок громадян.
Голова Нацсоцслужби зазначив, що соціальний інспектор може прийти до людини лише на її запрошення, для того, щоб надати їй допомогу в призначенні тієї чи іншої виплати, наприклад, підтвердити, що з нею не проживають дієздатні родичі, хоча й зареєстровані за тією ж адресою, і дати людині право на субсидію. Або скласти відповідний акт для можливості надання людині, яка має статус внутрішньо переміщеної особи, державних виплат.
«Модель контролю, який буде здійснювати Нацсоцслужба, передбачає виключно додержання прав людини на соціальні виплати, допомогу у призначенні соціальних виплат, недопущення зловживань з боку влади», - зазначив Владислав Машкін.
 
Довідка.
Агентство стратегічних рішень  ShiStrategies є консультантом Проекту Міністерства соціальної політики України за підтримки Світового банку «Підготовка та впровадження інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо популяризації Проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України».
У 2016-2019 роках команда Агентства займалася реалізацією проекту «Рука допомоги».