У МОЗ спростували найпопулярніші фейки на тему вакцинації

– Міф про те, що мРНК-вакцини змінюють генетичний код людини. 
Сьогодні найвідоміші вакцини проти COVID-19 на основі РНК – це Moderna і BioNTech/Pfizer.  
Так, цей тип вакцини містить тільки мРНК, необхідну для створення білка, ідентичного білка вірусу. При цьому він не зачіпає гени людини. 
До того ж процес перетворення мРНК в білок відбувається у цитоплазмі, а не в ядрі клітини, тому введена РНК не може потрапити в ДНК людини. 
– На українців з літаків скидають штам «Дельта».
Інформація про те, що інверсійний слід від літаків – це «хімтраса», розповсюджується в соцмережах. 
Антивакцинатори називають «завезенням штаму коронавірусу» щорічну кампанію з вакцинації диких тварин від сказу, яка розпочалася з кінця серпня.  
По всій країні з літаків розкидують приманки для тварин з вакциною. Це абсолютно безпечно для екології. Тим паче цю кампанію в Україні розпочали задовго до пандемії – з 2018 року. За кордоном – з 2012 року.  
– Носіння захисних масок та вакцинація спричинили епідемію інсультів. 
Таку теорію поширив український антивакцинатор. Чоловік стверджує, що справжня причина інсультів – це стрес через носіння масок і вакцинація. А пандемію, мовляв, взагалі вигадали.  
Насправді доведено, що саме COVID-19 підвищує ризик розвитку інсульту. Це пов’язано з тим, що у людей із SARS-CoV-2 розвивається аномальне згортання крові внаслідок запальної реакції на вірус. Відповідно збільшується ризик утворення тромбів, які можуть заблокувати артерію і цим викликати інсульт.  
Тож саме дотримання протиепідемічних обмежень (соціальної дистанції, носіння масок, використання антисептиків) та вакцинація знижують ризик зараження COVID-19 та ускладнень внаслідок захворювання на коронавірус.