Стало відомо про головні десять загроз здоровʼю людства в 2019 році

За версією ВООЗ, найперше це — грип, лихоманка Денге та відмова від вакцинації.
Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила про старт п'ятирічної програми своєї роботи. Ця програма націлена на досягнення «трьох мільярдів»: забезпечення доступу до загального медичного страхування для ще 1 млрд осіб; захист ще 1 млрд осіб від надзвичайних ситуацій в області охорони здоров'я, поліпшення здоров'я і благополуччя для ще 1 млрд чоловік.

Говорячи про цю програму, в організації склали список із 10 головних викликів перед людством у галузі охорони здоров'я в 2019 році, повідомляє прес-служба ВООЗ.

Забруднення повітря

ВООЗ підкреслює, що 9 з 10 чоловік у світі дихають забрудненим повітрям щодня. У 2019 році забруднення повітря розглядається ВООЗ як найбільш серйозний екологічний ризик для здоров'я. За даними організації, щороку забруднене повітря вбиває 7 млн чоловік, викликаючи такі хвороби, як рак, інсульт, хвороби серця і легенів.

Важливою причиною забруднення повітря, крім спалювання палива, в організації вважають також зміни клімату. «Очікується, що в період між 2030 і 2050 роками зміна клімату стане причиною 250 тисяч додаткових смертей на рік від недоїдання, малярії, діареї і теплового стресу», — зазначають в організації.

Неінфекційні захворювання

За даними ВООЗ, такі захворювання, як діабет, рак і хвороби серця, у сукупності є причиною понад 70% усіх смертей у світі, або 41 мільйона чоловік. З них 15 млн осіб помирають передчасно — у віці від 30 до 69 років. Більшість смертей припадає на країни з низьким рівнем розвитку.

Організація планує працювати з владою різних країн, щоб допомогти підвищити рівень фізичної активності населення на 15% до 2030 року.

Глобальна пандемія грипу

«Світ зіткнеться з черговою пандемією грипу. Єдине, чого ми не знаємо, це коли вона станеться і наскільки вона буде серйозною», — зазначають в організації. ВООЗ контролює циркуляцію вірусів грипу для виявлення потенційних пандемічних штамів: 153 установи в 114 країнах беруть участь у глобальному епідемнагляді та розробляють заходи боротьби з ними.

Уразливість населення в зонах конфліктів і катаклізмів

ВООЗ зазначає, що понад 1,6 млрд осіб живуть у місцях із «затяжними кризами» через поєднання таких проблем, як посуха, голод, конфлікти та біженці. Це позбавляє цих людей доступу до найнеобхіднішого медичного обслуговування. В організації зазначили, що ВООЗ продовжить працювати в цих країнах над зміцненням систем охорони здоров'я.

Стійкість бактерій до антибіотиків

«Стійкість до антибіотиків загрожує відсунути нас назад у той час, коли ми не могли легко лікувати такі інфекції, як пневмонія, туберкульоз, гонорея та сальмонельоз. Нездатність запобігти інфекції може поставити під загрозу операції та такі процедури, як хіміотерапія», — наголошують в організації. ВООЗ зазначає, що стійкість обумовлена надмірним використанням антибіотиків.

Ебола та інші патогени

ВООЗ вивчає хвороби та патогенні мікроорганізми, які не мають ефективних методів лікування та вакцин і можуть викликати епідемії. У цей список потрапили лихоманка Ебола, кілька інших геморагічних лихоманок, вірус Зіка, коронавірус респіраторного синдрому на Близькому Сході (MERS-CoV) і важкий гострий респіраторний синдром (ТОРС). Це свідчить про необхідність підготовки до невідомих збудників, що можуть спричинити серйозну епідемію.

Первинна медицина

«Первинна медико-санітарна допомога може задовольнити більшість медичних потреб людини протягом всього її життя», — зазначають у ВООЗ. Системи охорони здоров'я з сильною первинною медико-санітарною допомогою необхідні для забезпечення загального охоплення послугами охорони здоров'я.

В організації зазначають, що багато країн не мають адекватних закладів первинної допомоги. Це пов'язано з браком ресурсів у країнах з низьким або середнім рівнем доходу. У 2019 році ВООЗ співпрацюватиме з партнерами над активізацією та зміцненням первинної медичної допомоги в різних країнах.

Відмова від вакцинації

У ВООЗ підкреслюють, що ця проблема загрожує звести нанівець прогрес, досягнутий у боротьбі з хворобами, яких можна уникнути завдяки вакцинам. В даний час вакцинація запобігає 2—3 млн смертей на рік і дозволила б уникнути ще 1,5 млн, якби глобальне охоплення щепленням покращилося.

Лихоманка Денге

Хвороба, що має симптоми, схожі на грип, і може привести до летального результату в 20% випадків. За оцінками ВООЗ, 40% населення світу схильні до ризику лихоманки Денге, щороку відбувається близько 390 млн випадків зараження. Стратегія ВООЗ щодо боротьби з лихоманкою Денге спрямована на скорочення смертності на 50% до 2020 року.

ВІЛ

Незважаючи на досягнуті успіхи, епідемія продовжує бушувати, і щороку від ВІЛ/СНІДу помирає близько 1 млн осіб. Сьогодні близько 37 млн людей в усьому світі живуть з ВІЛ. Одним з напрямків діяльності ВООЗ в 2019 році буде впровадження нових вказівок для підтримки компаній і організацій, які організовуватимуть проведення самодіагностики ВІЛ на робочому місці.