У Чехії заборонено виходити на вулицю без масок. Порушників чекає штраф 20 тисяч крон

Влада вирішила заборонити громадянам виходити на вулицю без масок. Всі жителі Чехії зобов'язані носити маски, навіть якщо просто виходять на вулицю, пише видання Around Prague.
Виходити на вулицю без маски або будь-якого іншого тканини, що закриває ніс і рот, заборонено.
Влада прекрасно розуміє, що в даний момент масок для всіх не вистачає, тому просять використовувати шарфи, хустки або робити маски з підручних матеріалів самостійно. У будь-якому випадку з'являтися за межами власної квартири або будинку можна буде тільки в масках.
Актуальна міра вступає в силу в ніч з 18 на 19 березня і буде діяти до подальшого повідомлення.
Раніше передбачалося, що влада вживатиме Вдатися до таких заходів лише після того, як в Чехії доставлять з Китаю 30 млн масок, але урядовці передумали і вирішили заборонити виходити на вулицю без масок вже зараз.
Які загрожують санкції за порушення заборони?
Урядовці поки не дали однозначної відповіді на це питання, проте, згідно з документом, який був раніше затверджений адміністрацією Праги, штраф за відвідування громадських місць без маски може досягти 20 тис. Крон. Відзначимо, що на 18 березня в країні зафіксовано 464 випадки зараження Covid-19.
З 10 до 12 дня покупки роблять люди похилого віку
Прем'єр-міністр Андрій Бабіш розповів ще про одне важливе нововведення. З 18 березня, з 10:00 до 12:00 здійснювати покупки в продуктових магазинах, аптеках і місцях із засобами особистої гігєни зможуть тільки люди похилого віку старше 65 років. Іншим особам, не рахуючи співробітників магазина, заборонено буде знаходитися всередині магазину. В інший час літнім людям не рекомендується відвідувати магазини через високого ризику зараженням Covid-19.
Маски чехи отримають безкоштовно
30 млн масок, які влада отримає з Китаю, уряд обіцяє роздати громадянам безкоштовно. Де точно їх можна буде отримати - в муніципалітетах з розширеними повноваженнями (obce s rozšířenou působností).
Лікування Covid-19 будинки
Заступник міністра охорони здоров'я Роман Примула зазначив, що значна частина інфікованих Covid-19 в Чехії проходить лікування вдома, тільки 39 чоловік знаходиться в лікарні. У чому полягає домашнє лікування? За словами міністра, стан хворих, на щастя, стабільне і ніяких додаткових препаратів вони не приймають. Лікування зводиться до того, що заражені знаходяться в ізоляції, не покидаю будинок / квартиру.
Що загрожує за відсутність маски?
«Ми розраховуємо на те, що наші люди будуть носити маски. Ми сподіваємося, що люди відповідальні і усвідомлюють, що відбувається в Італії, Іспанії та інших країнах. Ми нікого не хочемо затримувати і штрафувати ... Ми не хочемо нікого контролювати. Ми сподіваємося, що люди все і так розуміють », - заявив прем'єр-міністр Андрій Бабіш.