Приємного мало: як беруть аналіз на COVID-19

Ілюстрація показує, як медики проводять стандартний збір мазка з  носоглотки для проведення генетичного аналізу, – пише Newsweek.
“Цей тест на картинці – це збір мазка з носоглотки. Його роблять за допомогою невеликого тампона на гнучкому пластиковому стержні, яким збирають зразок із задньої стінки носоглотки”, – сказав виданню мікробіолог з Houston Methodist Hospital Веслі Лонг. Twitter/Jessica Peck
Видання пояснює, що носоглотка – це та частина тіла, де ніс з’єднується з горлом. Саме в цьому місці коронавірус найчастіше виявляють.
“Хоч з вигляду це не приємна процедура, насправді якщо її зробити правильно, вона проходить безболісно. Людина може дихати й говорити, поки зразок збирають”, – пояснив Лонг.
Після збору генетичного матеріалу з носоглотки його потім аналізують, щоб перевірити, чи є в ньому вірус SARS-CoV-2.
“Мазок розмішують в поживну рідину, яка захищає й розвиває вірус. А потім цю рідину аналізують, щоб виявити напряму РНК вірусу”, – розповів професор інфекціоніст з Медичної школи МакГоверна в Університеті UTHealth Луїс Острозький.
Newsweek пише, що Центр контролю й профілактики захворювань США схвалив ще два способи діагностики COVID-19. В одному з методів зразок беруть із задньої стінки горла через рот, а в іншому – з носових пазух. Однак, аналіз зразку з носоглотки найбільш ефективний. “Ефективність цих тестів залежить від кількості часточок вірусу на мазку. Тож все може залежати від різних стадій зараження, коли вірусне навантаження вище або нижче”, – пояснив експерт Університету Сассекса Джошуа Мун.
“Також багато залежить від техніки збору зразків. Оскільки мазки з задньої стінки горла і з носових пазух можуть містити меншу кількість вірусу. Адже COVID-19 заражає носоглотку й верхні дихальні шляхи”, – додав він. Мун наголосив, що проведення тестів критично важливе для того, щоб визначити, хто заражений COVID-19, а хто ні. “Важливо розуміти, якщо ми робимо тести лише у найбільш критичних випадках, то отримаємо лише часткову картинку зараження”, – пояснив експерт.