Чеський прецедент: карантин визнали незаконним, бізнес може вимагати компенсацій, урядам загрожують судові позови

Міський суд Праги ухвалив, що уряд у запалі «боротьби з пандемією» незаконно обмежив свободу пересування громадян і закрив торгові точки. На думку чеських юристів, тепер уряд може отримати безліч позовів про відшкодування збитків від закритих магазинів та інших фірм.
Чеський уряд незаконно заборонив громадянам пересуватися країною і збиратися більш як двоє, а також закрив магазини указом міністра охорони здоров’я. Проте згідно з законом про надзвичайні ситуації для цього необхідне рішення всього кабінету і затвердження в парламенті, пише «Закон і бізнес» з посиланням на Бі-Бі-Сі.
Рішення суду, ухвалене 23 квітня 2020 року, можна оскаржити, але уряд не заявляв про такі наміри. Натомість того ж дня оголошено про плани прискореного виходу з карантину. Зокрема, скасовано заборону на виїзд громадян Чехії за кордон, відкрилися магазини площею до 2500 м2, а також тренажерні зали, зоопарки та ботанічні сади.
Спеціаліст з європейського права, професор Університету Гронінгена Дмитро Коченов вважає, що судові позови чекають і уряди інших країн – якщо не від своїх громадян, то ззовні. «Найголовніший урок чеського прецеденту: всі екстрені заходи повинні ухвалюватися при строгому дотриманні закону і принципу правової держави. Що буде в інших країнах, важко прогнозувати – всі системи різні, але Європейська комісія може ініціювати справи проти держав, які не дотримуються європейського права і цінностей Євросоюзу», передбачає Коченов.
На думку чеського юриста Якуба Блажека, уряд Чехії тепер може отримати безліч позовів про відшкодування збитків від закритих розпорядженням МОЗ магазинів і інших фірм. «Уряд вирішив обійти закон перш за все саме для того, щоб уникнути виплати компенсацій, передбачених законом про надзвичайні ситуації, про що без сорому говорили й самі представники уряду... але уряд парадоксальним чином сам проклав шлях до компенсацій. Сумно лише, що платити їх доведеться всім платникам податків», – написав Блажек.

Міський суд у Празі



Суд також зазначив, що окремі відомства не мають повноважень ухвалювати рішення подібного масштабу – і навіть у нинішній ситуації зобов’язані дотримуватися норм правової держави. Рішення суду було ухвалене за позовом адвоката й експерта з права в галузі охорони здоров’я, який вважав розпорядження протиправними, хаотичними й незадовільними – повідомляє Німецька хвиля.
Процес у динаміці. 28 квітня Конституційний суд відхилив скаргу на надзвичайний стан та обмеження руху, після того як Муніципальний суд у Празі визнав чотири положення урядових обмежень незаконними – повідомляє сайт irozhlas.cz
У середу 29 квітня 2020 ввечері сотні людей зібралися у Празі, щоб висловити протест проти дій уряду. Зустріч була оголошена головою Асоціації «Мільйон миттєвостей за демократію» Мікулашем Мінаржем як прогулянка, яка дозволена навіть під час урядових обмежень. Багато хто прийшов парами або з членами сім’ї. Вони несли плакати або писали крейдою послання уряду на тротуарах «Ми не хочемо вакцини, ми хочемо свободи», «Мої діти мають право на освіту» – повідомляє сайт aroundprague.cz.
За словами Мінаржа, уряд діє хаотично і щодня змінює рішення без чіткого обґрунтування. За його словами, заходи з порятунку економіки розробляються спеціально для великих корпорацій, таких як Agrofert – компанія, якою володів прем’єр-міністр Андрій Бабіш до лютого 2017 року. 

Протест у Празі 29 квітня 2020



Протести також відбулися у БРНО – повідомляє сайт irozhlas.cz. Під час цього незвичного протесту люди стояли в парах і трималися один від одного на відстані не менше двох метрів. Ініціатива «Разом Брно» пов'язана з «Мільйоном миттєвостей за демократію».
Український адвокат Ростислав Кравець, старший партнер Адвокатської компанії «Кравець і партнери», пропонує малому і середньому бізнесу вже почати підготовку до відшкодування збитків після припинення карантину: 
 

У світі почався процес пошуку причин корона-кризи і покарання винних. Як уже повідомляв Народний Оглядач, 22 квітня 2020 року депутат Герберт Кікль (Herbert Kickl), екс-міністр внутрішніх справ Австрії (2017-2019) з трибуни парламенту чітко пояснив, чому Себастьян Курц (Sebastian Kurz) – федеральний канцлер Австрії – та його уряд проводять деструктивну тоталітарну політику навколо коронавірусної інфекції.
https://www.ar25.org/article/