ВООЗ оголосила терміни закінчення пандемії COVID-19

У Всесвітній організації охорони здоров’я (ВООЗ) вважають, що пандемія COVID-19 не завершиться принаймні до середини 2022 року, коли кожна країна може потенційно вакцинувати 70 відсотків свого населення.
Про це повідомляє видання Newsweek.
Голова ВООЗ Тедрос Гебреєсус оголосив про глобальну мету – забезпечити імунізацію щонайменше 10 відсотків населення кожної країни до вересня, 40 відсотків – до кінця року та 70 відсотків – до середини наступного року.
"Це найважливіші етапи, які ми повинні досягти разом, щоб припинити пандемію. Пандемія закінчиться, коли світ вирішить її покласти їй край, оскільки рішення знаходяться в наших руках", – сказав Гебреєсус.
За його словами, досягнення 70-відсоткової вакцинації населення кожної країни вимагає 11 мільярдів доз вакцин. Щоб заповнити прогалини у постачанні антикоронавірусних препаратів, Гебреєсус закликав заможні країни почати розподіляти їх, а не накопичувати. Водночас очільник ВООЗ вважає, що рівномірний розподіл вакцин – це лише короткострокове рішення. На його думку, у світі потрібно "різко" збільшити виробництво вакцин, щоб допомогти країнам з низьким рівнем доходу.
За даними ВООЗ, проти COVID-19 у світі щеплено понад два мільярди людей, що становить приблизно четверту частину світового населення. Це значно нижче 70- відсоткового порогу, необхідних для досягнення колективного імунітету. Зокрема, показника вакцинації у майже 70 відсотків досягли США, але між штатами існують значні розбіжності. Прогнозується, що десять штатів зможуть вакцинувати 70 відсотків свого населення до 2022 року, а Західна Вірджинія може досягти цього рівня лише до 2023 року за умови збереження сьогоднішніх темпів вакцинації. При цьому у штатах з низьким рівнем вакцинації фіксують сплеск випадків захворювання. У зв’язку з цим, наприклад, у Лос-Анджелесі відновлюють носіння масок, а чиновники попереджають про можливість відновлення обмежень, якщо рівень вакцинації не зросте.