Листування в месенджері Viber вже не будуть конфіденційними

Протягом останніх декількох років, українці масово перейшли на месенджери, оскільки це безпечно, швидко і багатофункціонально. Зараз листування з співрозмовником заключається не тільки в передачі текстових повідомлень, а й аудіо, відео і просто смішних мемів. Найпопулярнішим месенджером серед українців, як вже давно відомо, виявився месенджер Viber, в якого найбільша база активних користувачів в Україні. Сьогодні ж стало відомо, що листування в месенджері Viber вже не будуть конфіденційними.
В даному випадку, це стосується не тільки месенджера Viber, а й інших месенджерів (WhatsApp і Telegram також). Тут мова йде про нову систему Chatcontrol, яку нещодавно затвердили в ЄС. Суть цієї системи полягає в тому, що тепер провайдери будуть зобов’язані перевіряти чати, електронні листи та месенджери на предмет порушень. В першу чергу, суть Chatcontrol полягає в пошуку сексуального насильства над дітьми. До речі, дещо схоже будуть робити й Apple із своїми клієнтами, користувачами iPhone.
За інформацією, провайдери будуть перевіряти абсолютно всі чати, месенджери та електронні листи за допомогою спеціальних алгоритмів і у випадку виявлення недопустимого вмісту, тобто порушення, відправляти той чи інший чат на перевірку живим людям. Якщо живі люди, при перевірці вмісту, справді виявлять неправомірний вміст, то інформацію буде передано в правоохоронні органи.
Тепер стосовно ризиків, які приховують такі нововведення:
  1. Постійний моніторинг листувань користувачів, себто ніякої конфіденційності, навіть якщо ваші листування будуть сканувати роботи.
  2. Хакери знайдуть лазівку в цих алгоритмах і зможуть викрадати особисті листування користувачів і ніхто не зможе гарантувати, що хакери не отримають до них доступу. Практика підтверджує, що при сильній необхідності, хакери знайдуть лазівку в будь-якому алгоритмі.
  3. Висока ймовірність помилкових звинувачень в сексуальному насильстві і довести зворотнє буде неймовірно складно.
  4. Введення в дію Chatcontrol, пришвидшує процес тотального стеження за користувачами.
  5. І на кінець, офіційна думка члена Європейського парламенту від Німецької піратської партії Патріка Брейера : «Ухвалення першої в ЄС постанови про масове стеження – сумний день для нас всіх. Постанова завдає смертельний удар по конфіденційності цифрового листування».
    На щастя, на даний момент, введення Chatcontrol заплановане тільки на території ЄС, але враховуючи те, що ми прямуємо в ЄС, варто очікувати того ж і в Україні.