Симптоми коронавірусу "Дельта": лікар розповів, як проявляється хвороба за днями

До уваги закарпатців:
середня тривалість інкубаційного періоду COVID-19 становить 5 днів з моменту контакту з вірусом. Деякі люди хворіють безсимптомно. В інших симптоми швидко зникають і можуть проявлятися тільки кілька годин – найчастіше у вигляді короткочасного підвищення температури.

Про це розповів лікар з Ізраїлю Ітай Галь і описав перебіг хвороби день за днем. За словами лікаря, хоч коронавірус спочатку вражає легені, він може проникнути також в серце, нирки, печінку, мозок і кишківник. COVID-19 призводить до захворювання судин і може спровокувати утворення тромбів, які своєю чергою можуть призвести до інфаркту або інсульту.

У перші 2-5 днів після зараження зазвичай з’являються симптоми, але іноді вони виникають і через тиждень. Часто у хворих піднімається температура тіла без кашлю і задишки. Лихоманка не дуже висока - 37,8-38,5°С. У деяких хворих зникають нюх і відчуття смаку, в поєднанні з іншими симптомами або без них.

На 3-7 добу після зараження COVID-19 продовжує тривати безсимптомно або з легкою симптоматикою, особливо у вакцинованих людей, каже лікар Ітай Галь.



За його словами, у дітей симптоми часто відсутні на всіх стадіях хвороби, але у інших хворих симптоматика наростає, розвивається вірусна пневмонія, характерна для COVID-19. В такому разі посилюються задишка і кашель, іноді – на тлі підвищення температури.

Критичними є 5-6 дні, коли у пацієнтів захворювання переходить у важку форму. Пневмонія стає більш вираженою, у хворих з’являються сильна задишки і кашель. Також у хворих сильна слабкість, і вони не можуть завершувати фрази, це називається мовним диспное, каже медик.

Через тиждень після зараження більшість хворих у важкому і середньому стані потрапляють до лікарні. Задишка посилюється, і вони починають потребувати кисню.

На 10 день у більшості легкохворих повністю зникають симптоми. Якщо такий стан триває понад 3 дні, їх зазвичай звільняють від ізоляції.

На 2 тиждень у тяжкохворих розвивається виражена дихальна недостатність. Іноді такі хворі потребують інтубації і під’єднання до апарату ШВЛ. Стан безсимптомних хворих не змінюється, а ті, хто хворів легко, відчувають покращення стану, аж до зникнення симптомів.

У деяких тяжкохворих на цьому етапі розвивається сепсис. Це небезпечний стан з агресивною реакцією імунної системи (цитокіновим штормом), каже ізраїльський лікар. Таких хворих госпіталізують в відділення інтенсивної терапії та іноді навіть доводиться підключати їх до апаратів, які заміняють роботу серця і легенів. У частини хворих в легкому і середньому стані з’являються болі в животі і діарея.

На 3 тиждень у хворих, які мали кашель, настає значне полегшення, частота кашлю знижується аж до зникнення. Тяжкохворі діляться на 2 основні групи: видужали і виписалися, з призначенням спостереження і реабілітації в амбулаторних умовах, і ті, чий стан погіршується.Категорія