З початку року на Закарпатті вже спіймали 169 п’яних водіїв

З початку року на Закарпатті вже спіймали 169 п’яних водіїв
За 2017 рік поліція Закарпаття задокументувала 2328 випадків керування транспортними засобами в нетверезому стані, в січні 2018 року таких уже 169. 
За минулий рік на території Закарпаття поліція 2328 рази зупиняла транспортні засоби за порушення правил дорожнього руху, водії яких виявилися п’яними або в стані наркотичного сп’яніння. З них 1371 випадок – робота співробітників Головного управління Національної поліції в Закарпатській області, 957 – Управління патрульної поліції в Закарпатській області.
Аналіз аналогічної ситуації на території України показав, що кількість п’яних водіїв збільшилася на чверть в порівнянні із 2016 роком. Таку невтішну статистику оприлюднив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції НПУ Олексій Білошицький. І це попри те, що у 2016 році вступили в дію зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, і штрафи за керування у стані сп’яніння зросли в три рази! Замість 3400 грн. штраф за нетверезе водіння з липня 2016 року досяг 10 200 грн. з позбавленням прав на 1 рік. За аналогічне правопорушення впродовж 12 місяців покарання сягає вже 20400 грн. і 3 роки позбавлення прав. За третє і всі наступні – 40800 грн. і 10 років без прав.
«Проте кількість правопорушень, яку ми зафіксували, свідчить про те, що навіть попри введення такого підвищеного рівня відповідальності зменшення кількості цього виду правопорушень ми не спостерігаємо», – відзначив Олексій Білошицький.
Із 1 січня 2018 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів, яка збільшила штрафи за порушення «Правил дорожнього руху». Хоча напряму стягнень за водіння у нетверезому стані ці зміни не торкнулися, загалом вони вплинуть на процес документування п’яних за кермом. Минулого року водій, в якого відібрали права за п’янку, сідав за кермо, бо знав, що штраф за водіння без відповідних документів буде мінімальним. Тепер він зріс у 20 разів. Аналогічна ситуація і з залишенням місця ДТП. Раніше нетверезий водій після аварії часто втікав з місця пригоди, адже штраф був невеликим. З 1 січня 2018 року він зріс у 15 разів!
Тим не менше, не всі закарпатці ще знають про зміни. З початку року спіймані вже 169 п’яних водіїв, з них 92 зупинили групи реагування поліції в районах і 77 – патрульна поліція.
Тетяна Щоголєва