Державна екологічна інспекція у Закарпатській області закликає всіх не спалювати суху рослинність та бути обережними при поводженні з вогнем


На жаль, щороку з настанням весни збільшується число випадків самовільного спалювання сухої трави, залишків рослинності та опалого листя. Добрі наміри щодо наведення чистоти і порядку на своїх подвір’ях, присадибних ділянках, городах спалюючи листя, гілки дерев та інше побутове сміття мають згубні наслідки як для здоров’я людей, так і для довкілля. Адже до складу диму від спалювання трави та листя входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Окрім того, в процесі горіння з димом у повітря вивільняються діоксини, що дуже небезпечні для здоров’я,  бо ці речовини токсичні, стійкі до розпаду та здатні до накопичення в організмах людей  і тварин. До того ж випалювання стерні, сухої рослинності та її залишків призводить до знищення місць гніздування птахів, місць перебування та знаходження тварин, усього видового складу тваринного та рослинного світу, знищує мікрофлору грунтів, погіршує їх структуру та збіднює грунти, посилює процеси водної та вітрової ерозії земель, що призводить до деградації грунтів та інших негативних наслідків. Тому, спалювати суху рослинність, листя, побутові та промислові відходи заборонено.

     Відповідальність за випалювання стерні, пасовищ, рослинності або її залишків та опалого листя на сільськогосподарських землях, вздовж автомобільних доріг і залізниць, у парках,  зелених насадженнях та газонів у населених пунктах передбачена ст.77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та складає від 170 до 340 грн. для громадян  і від 850 до 1190 грн. для посадових осіб. При цьому випалювання рослинності в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 680 грн. і на посадових осіб - від 1190 до 1700 грн. За порушення вимог пожежної безпеки в лісах ст.77 КУпАП передбачено відповідальність у вигляді накладення на штрафу на громадян від 85 до 255 грн.  і на посадових осіб - від 255 до 850 грн. Але, якщо такі дії призвели до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, то цією ж статтею передбачено відповідальність у вигляді накладення адмінстягнення на громадян від 255 до 850 грн. і на посадових осіб - від 595 до 1020 грн.

Державна екологічна інспекція у Закарпатській області вкотре звертається до всіх і закликає не випалювати самовільно суху природну рослинність або її залишки, бережливо ставитися до природи та дотримуватись встановлених вимог природоохоронного законодавства та пожежної безпеки.