Як відшкодувати збитки, якщо авто потрапило в яму: досвід закарпатця

??
Службу автомобільних доріг Закарпатської області виплатила 11,3 тис. грн компенсації жителю райцентру Виноградів Василю Танчинецю. Торік його авто потрапило в яму. ЇЇ ширина — 70 см, довжина — 90 см, глибина — 15 см. Автомобіль пошкодив ходову частину, порвалася гума. Майже рік чоловік судився з дорожниками. Суд задовольнив позов постраждалого.

Матеріальний збиток оцінили у 5,5 тис. грн, моральну шкоду — 5 тис. грн.

Витрати на проведення звіту — 800 грн.

Якщо автомобіль втрапив у яму і пошкодився, потрібно викликати поліцію.

«Поліція оглядає місце пригоди, фіксує усі ями на дорозі, складає схему ДТП і протокол. Поліцейські встановлюють організацію і відповідальну особу, яка відповідає за той чи інший відрізок дороги. До приїзду поліції можна зробити фотографії та відео з місця події. На них має бути видна дорога, видимі дорожні знаки. Також потрібно відзняти яму так, щоб було видно її розмір і глибина. Слід знайти свідків, які підтвердять у результаті чого пошкодився автомобіль. Свідки не завжди можуть дочекатися приїду поліції. Якщо вони готові давати покази, потрібно взяти контакті дані і зазначити їх при оформлення протоколу», — розказує Gazeta.ua автомобільний юрист Богдан Глядик.

Слід контролювати складання протоколу на осіб, які відповідальні за утримання дороги. У схемі ДТП мають бути зазначені розміри ями, гальмівний шлях, інформація про відсутність попереджувальних знаків, якщо їх не має. Часто поліція неохоче визнає факти неякісного дорожнього покриття.

Під час підготовки до суду доказами можуть бути усі дані, які мають відношення до справи. Також краще скористатися послугами адвоката, який має досвід ведення подібних справ.

«Слід підготувати усі необхідні документи. Це — протокол з місця події, постанова, яка визнає винною особу, яка відповідає за відрізок дороги та експертна оцінка завданої шкоди. Оцінка збитку автомобіля — є невід’ємна частиною позову, який водій пред’являє дорожникам», — каже фахівець.

На суді слід довести, що водій не порушував правил дорожнього руху. Привести усі докази невинуватості та покази свідків. Вимагати потрібно відшкодування морального, матеріального збитку, витрати на експертизи та юридичну допомогу.

«Кожний подібний випадок індивідуальний. Заміна пошкодженого колеса вартує 300 гривень. У такому випадку не доцільно готувати позов. Зазвичай судова тяганина триває від одного року і більше. Забирає багато нервів. Інша річ, якщо автомобіль отримав суттєві пошкодження або для водія це питання принципове. Головне, все правильно все оформити. Тоді шанс, що справа завершиться успішно, дуже високий. Якщо водій їхав швидко, не зміг зорієнтуватися і залишив 20 метрів гальмівного шляху, то його можуть визнати винним», — каже Богдан Глядик.??