До уваги закарпатців: вчені підтвердили важливість використання сонцезахисних засобів

Багато людей наносять сонцезахисний крем неправильно.

За даними Університету Сіднея, як передає видання Xinhua, люди, які регулярно застосовують сонцезахисні засоби, знижують ризик розвитку раку шкіри.
Було проведено дослідження на прикладі осіб 18-40 років, які постійно застосовують сонцезахисні засоби. У них ризик розвитку меланоми був знижений на 40% в порівнянні з тими, хто рідко ними користувався.     Ризик раку особливо підвищується, якщо в юному віці людина отримує сонячний опік. І сонцезахисні засоби можуть реально змінити ситуацію.
Як показало дослідження, регулярно користуються сонцезахисними засобами молоді жінки зі світлою шкірою, з європейських країн і з високим рівнем освіти. Рідше користувалися такими засобами дорослі чоловіки, з невисоким рівнем освіти, з темною шкірою.
У дослідженні взяли участь 57 добровольців. Учасників попросили нанести сонцезахисний крем, але ніяких інших інструкцій не давали. Потім вчені за допомогою спеціальних камер з’ясували, які частини особи не були покриті кремом.
Виявилося, в середньому добровольці пропустили 9,5% обличчя.   13,5% учасників не поклали крем на повіки, а 77% – на ділянку між внутрішнім кутом ока і переніссям. Фахівці підкреслюють: в 90% випадків базально-клітинна карцинома (найбільш поширений вид раку шкіри) вражає голову і шию. 5-10% усіх злоякісних пухлин шкіри з’являються на повіках.
Після розповіді про ризик виникнення злоякісних новоутворень ситуація майже не покращилася. Учасники все одно залишили без захисту майже 8% обличчя.   Експерти радять людям також вживати додаткових заходів захисту, наприклад, носити сонячні окуляри.
Також фахівці рекомендують використовувати засоби з сонцезахисним фактором не менш 30 і керуватися інструкцією з нанесення.. Крім того, не варто перебувати на сонці з 11:00 до 15:00.​