Орнітологи б’ють на сполох: Закарпаття залишають чорні лелеки

Всього в Україні чорних лелек залишилося до 500 пар, 30 з них – живуть на Закарпатті.

Чорного лелеку орнітологи на річці Уж вперше побачили три роки тому.
Чорного лелеку, який зазвичай веде потаємний спосіб життя, облаштовуючи свої гнізда в дикому лісі, куди, переважно, не ступає нога людини, все частіше можна зустріти в населених пунктах – більше того – навіть в центрі велелюдного міста. Річка Уж в центрі Ужгорода вже давно стала прихистком для таких птахів.
Чорного лелеку орнітологи тут вперше побачили три роки тому, тепер цього птаха тут можна зустріти чи не щодня.  Чому птахи обирають незвичне для себе оточення? Фахівці називають головну причину – масові рубки лісів.
Саме нестача великих, міцних дерев у лісі є причиною того, що птахи тікають, шукаючи домівку в приміських парках та скверах, де старі дерева рубають не так часто і не так масово. Чорний лелека – птах занесений до Червоної книги, всього в Україні їх залишилося до 500 пар, 30 з них – живуть на Закарпатті.
За словами біолога Федора Куртяка, ще 15 років тому чорного лелеку посеред людей зустріти було майже не можливо. 5 років тому їх почали фіксувати в населених пунктах в Хустському та Виноградівському районах. Три роки тому вони оселилися і в Ужгороді.
Через вирубки лісів іде руйнування природніх біотопів, ми можемо припускати, що тих дерев, де чорні лелеки зазвичай оселяються, на яких будують свої гнізда – їх зараз не достатньо. Дерева достатньо молоді і вони просто не витримують масивних гнізд чорного лелеки. Гнізда руйнуються і птахи мігрують, – зауважує Федір Куртяк.До речі, за словами фахівців втеча з лісів тепер характерна не тільки для лелек, чимало земноводних, птахів знаходять для себе кращі умови для життя в населених пунктах.
На популяцію птахів це теж може вплинути, і як не дивно – вплинути позитивно. Адже в межах міста – більш стабільний клімат, тут птахи завжди знайдуть чим підживитися (в тому числі і за допомогою людини).

Проте, для цього птахам потрібен повний спокій. Важливо максимально виключити фактор турбування, увага до пернатих має бути максимально низькою. Адже чорний лелека – птах вкрай полохливий, тому, аби не втратити популяцію, містянам радять не турбувати птахів.
У гіршому випадку вони просто мігруватимуть в пошуках більш спокійного міста для проживання.
Те, що птахи та інші тварини тікають з лісу – тривожний дзвоник, – зазначають фахівці. І масові рубки – одна з першочергових причин цього.
І якщо чорні лелеки можуть прижитися і вижити серед людей, чимало тварин – не зможуть вижити в місті і популяції цілих видів опиняться під загрозою зникнення.