Великдень на Закарпатті у давнину: у якому дерев’яному посуді до церкви несли паску (ФОТО)

Великдень на Закарпатті у давнину: у якому дерев’яному посуді до церкви несли паску (ФОТО)
"Закарпатський кореспондент" уже повідомляв про великодні традиції в краї у давнину. Цього разу інформуємо про особливості святкування на Рахівщині.
Пасківник – дерев’яний посуд, в якому на Рахівщині до церкви несли паску та інші великодні страви: ковбасу, сало, сир, яйця, хрін, часник. Про це йдеться на сторінці ужгородського скансену. 

Пасківник декорований візерунками напівкілець, ромбів, хрестиків та цяточок, виконаними випалюванням.

Також у гуцулів побутувала традиція на Великдень йти до церкви з великими вовняними чи полотняними подвійними сумками («бесагами»), ззаду у які клали паску, загорнуту в скатертину, а спереду дерев’яне відро «цебрик», до якого клали всі інші страви, а також руту та свічку.  ​​