Іршава та села Лоза і Собатин розвиваються після утворення ОТГ (ВІДЕО)

Децентралізація є великим плюсом для розвитку країни, але водночас неабияким навантаженням для місцевої влади. Державна субвенція громадам не завжди відповідає їх внутрішнім потребам – адже розподіляється відповідно до кількості сільського населення та площі сільської території, яких в Іршавській ОТГ не так багато.


Зношеність інжереного господартва, доріг, закладів освіти і нестача державної підтримки стало основним приводом утворення Іршавської ОТГ, до складу якої увійшли м. Іршава, с. Лоза та с. Собатин.


Діяльність громади розпочалася зі створення фінансового плану і пошуку шляхів збільшення надходжень власного бюджету. Першими кроками у інфраструктурі було, здавалося б, найбанальніше – ремонт вбиралень, а точніше зведення їх у школах.


Далі, знову ж таки піклуючись про підростаюче покоління, продовжили ремонт навчальних закладів. Щодо раніше аварійної школи №1 в Іршаві, то тут капітальний ремонт обійшовся у більше ніж 600 тис грн.


Також за період функціонування громади було відремонтовано чимало комунальних доріг та доріг обласного значення. Ну а ремонт автошляхів не обмежується лише асфальтуванням. Це і прокладання тротуарів, де-не-де велосипедних доріжок, формування інженерних мережей.


Щодо медичної сфери, то у підпорядкування ОТГ перейшли лише амбулаторії, у яких вже був проведений поточний ремонт.


На сьогоднішній день основними наповнювачами бюджету громади є підприємства основного кола.


Варто додати, що підтримку у розвитку ОТГ і вирішенні ряду організаційних питань громаді надає народний депутат України – Валерій Лунченко.