В Ужгороді обговорили проєкт, який дозволить уникнути черг на кордонах

Зустріч відбулася сьогодні, 8 жовтня, за ініціативи Закарпатської митниці ДФС та Об'єднання роботодавців Закарпаття.
Вже неодноразово закарпатський бізнес озвучував одну з найгостріших проблем для його розвитку – проблему перетину кордонів вантажним транспортом, що зумовлена значними чергами перед митними постами області.


У рамках пошуку шляхів вирішення цієї проблематики закарпатською митницею та Об'єднанням роботодавців Закарпаття проведено ряд зустрічей та переговорів щодо системного та комплексного вирішення даного питання.


Враховуючи, що відкриття нових пунктів пропуску – це довгий шлях, який потребує злагодженої співпраці різних органів центральної виконавчої влади, починаючи від ініціатив ОДА і завершуючи міждержавними угодами, було вивчено досвід інших країн у вирішенні даної проблематики.


Саме з метою обговорення питань щодо можливості реалізації проекту із впровадження електронної системи організації вантажного транспортного потоку відбулася зустріч представників найбільших підприємств регіону з компанією «GoSwift», яка має успішний практичний досвід в реалізації подібних проектів.


У ході зустрічі, Тармо Кохв, спеціальний представник МВС Естонії в Україні, поділився: «В 2001-2004 роках в Естонії черги на кордонах сягали 10-12 кілометрів. Уряд прийняв рішення вирішити цю проблему. Завдяки електронній черзі, яка була обрана як інструмент досягнення цілі, сьогодні на естонських кордонах черги практично відсутні».


Компанія «GoSwift», презентуючи електронний сервіс «Управління чергами», поділилася перевагами реалізації проекту. Як зазначив головний операційний директор компанії Маріус Кутателадзе­­­­­­­­, проект полягає в оптимізації перетину кордонів за допомогою сервісу електронної черги, який забезпечує гарантований прогнозний час перетину кордону транспортними засобами. Відповідна технологія вже розроблена та ефективно впроваджена компанією «GoSwift» на естонсько-російському кордоні у 2011 році, й надалі успішно застосована на литовсько-білоруському та фіно-російському кордонах.


Володимир Панов, голова Об'єднання роботодавців Закарпаття зазначає: «Ми плідно працюємо з закарпатською митницею у пошуках вирішення проблеми перетину кордонів та створення сприятливих умов для підприємств-експортерів. На сьогодні електронна черга – це один із реальних інструментів, який дозволить мінімізувати черги вантажівок, які ми спостерігаємо зараз у регіоні. Звісно ж така інновація насамперед повинна сприяти оптимізації бізнес-процесів та економії для компаній, які здійснюють зовнішньоекономічну діяльність».


«З компанією «GoSwift» ми зустрілись вперше у 2018 році і сьогоднішня зустріч є продовженням нашої співпраці. Як показує практика інших країн, прогнозування часу перетину кордону та створення сучасних сервісних зон вирішило питання довгих черг поблизу кордонів та підвищило рівень безпеки вантажів» – розповів, заступник начальника Закарпатської митниці ДФС Микола Ясевич. Також, він зазначив, що впровадження пілотного проекту електронної черги займе більше півроку, але втілення такого сервісу значно покращить умови перевезення вантажів та збільшить експорт підприємствами-виробниками».


Прес-служба Обласного об'єднання організацій роботодавців "Закарпаття"