Як закарпатцям відрізнити грип від звичайного ГРВІ?

Грип — це високозаразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті.
Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим. Тому перші ж симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги.
Існує три серотипи вірусів грипу – А, В і серотип С. Ці віруси дещо відрізняються за своєю будовою і викликають захворювання різної тяжкості.
Вірус грипу А викликає найбільш важкі форми грипу (на відміну від серотипів В і С, які переносяться людиною легше).
Перебіг грипу ускладнюється у разі наявності супутніх захворювань серцево–судинної системи, органів дихання, цукрового діабету, послаблення імунної системи, ожиріння тощо.
Серед особливостей також названий блискавичний перебіг захворювання: від початку до розвитку нетипової пневмонії, яка у разі виникнення дуже важко піддається лікуванню.
Клінічні ознаки грипу типу А (H1N1) універсальні для гострих респіраторних вірусних інфекцій — головний, м’язовий біль, біль у горлі, підвищення температури тіла, кашель, нежить, закладання носа, в окремих випадках — блювота і пронос.
Вірусом грипу А (H1N1) можна заразитися від хворої людини повітряно–крапельним і повітряно–пиловим шляхами (вірусні частки переносяться від хворої людини до здорової під час розмови, кашлю, чхання), при тісному контакті (знаходження на відстані ближче 2 м).
Важливо відрізняти цей недуг з простим ГРВІ.
Основна різниця у симптомах грипу і ГРВІ полягає у тому, що грип розпочинається раптово і гостро, а впродовж періоду хвороби різко виражені ломота в тілі, озноб, головний біль і біль у м’язах, а ГРВІ – зазвичай починається поступово і супроводжується відчуттям “розбитості” та загального нездужання.
Ще одним важливим фактором, що відрізняє грип від ГРВІ та робить вірус грипу настільки небезпечним, є ймовірність розвитку вторинних бактеріальних інфекцій. Такі бактеріальні інфекції часто стають причиною погіршення стану хворого через пошкодження легеневої тканини, посилення запального процесу та серйозних порушень функцій органів дихання.
Щорічна вакцинація проти грипу зменшує ризик захворіти на грип, ризик серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті.
Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів. Оптимальний час введення вакцини – початок осені (вересень–жовтень). Втім, щеплення можна робити й пізніше – упродовж всього сезону грипу.
На жаль, наше Закарпаття з року в рік оминає тенденція щодо дисциплінованого та вчасного щеплення, а для когось ці процедери й взагалі своєрідне табу.
Якщо ж вам докучають симптоми схожі на ознаки грипу, єдиним стовідсотковим маркером, який може підтвердити цю тезу є здача відповідного аналізу. 
Будьте здорові і ніколи не хворійте!