До уваги закарпатських заробітчан, у яких закінчується термін легального перебування в Чехії та Польщі

До уваги громадян України, які вимушені залишитися в Чехії через обмеження на кордонах та скасування автобусного, залізничного та авіасполучення, а термін їх легального перебування в Чехії завершується упродовж дії надзвичайного стану в Чехії (13 березня – 12 квітня). На сайті Міністерства внутрішніх справ Чехії розміщено інформацію, що іноземці, які на час оголошення надзвичайного стану (12 березня 14:00) ЛЕГАЛЬНО (тобто в них не завершився термін дії візи чи безвізу, дозволу на перебування тощо) перебували на території Чеської Республіки, можуть залишатися в країні до завершення надзвичайного стану й виїхати з країни після його завершення.
На звернення Посольства України в Польщі Прикордонна варта Республіки Польща погодилася не накладати санкції на громадян України, термін перебування яких закінчується і вони не мають можливості виїхати в Україну через застосування обмежень на кордоні з моменту оголошення стану епідемічної загрози у Польщі.
Але кожен випадок розглядатиметься індивідуально. Якщо останній день легального перебування особи припадатиме на день 15 березня чи наступні дні – польські служби пообіцяли адміністративні чи карні санкції до громадян України не застосовувати.
Просять українців припинити паніку й при наявності можливості перечекати пандемію в Чехії, не намагатися виїхати в Україну й не піддавати величезному ризику своє життя та здоров’я та своїх рідних.