СБУ викрила розтрату мільйонів державних коштів під час будівництва тубдиспансеру на Закарпатті (ФОТО)

Служба безпеки України викрила розтрату державних коштів, виділених на будівництво корпусу туберкульозної лікарні обласного територіального медичного об’єднання «Фтизіатрія» у Тячівському районі Закарпаття.
За попередніми даними слідства, після перемоги у тендері на понад 21 мільйон гривень місцева будівельна компанія частину цих коштів привласнила. Встановлено, що підрядник систематично вносив до актів виконаних робіт недостовірні дані про їх обсяг та вартість, а деякі із них були виконані лише «на папері».
Факт розтрати підтверджено висновками ініційованої СБУ судової будівельно-технічної експертизи. Наразі задокументовано, що будівля тубдиспансеру не готова до експлуатації: у приміщенні відсутні умови для обслуговування громадян, не підведені комунікації. Сума завданих державі збитків за попередніми підрахунками становить більше ніж 2 мільйони гривень.
Кримінальне провадження розпочато за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 (службове підроблення), ч. 5 ст. 191 (заволодіння бюджетними коштами в особливо великому розмірі) Кримінального кодексу України. Колишньому директору фірми-підрядника повідомлено про підозру. Вирішується питання щодо обрання йому міри запобіжного заходу.
Тривають слідчі дії, перевіряється причетність посадових осіб до протиправної діяльності.
Заходи із викриття оборудки здійснювалися спільно з Поліція Закарпатської області під процесуальним керівництвом Закарпатська обласна прокуратура.
Нагадаємо, що співробітники СБУ на виконання вказівки Президента України щодо контролю за розподілом обладнання проводять перевірку можливих зловживань у медичній галузі під час пандемії.