Українська і словацька сторона обговорили ключові питання для подальшої співпраці

Сьогодні у Закарпатській ОДА під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Мирослава Білецького пройшла онлайн зустріч із нашими словацькими колегами щодо розбудови пунктів пропуску на українсько-словацькому кордоні та транспортного сполучення Словацької республіки та України. У заході також взяли участь заступник голови ОДА Іштван Петрушка, голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров, представники профільних департаментів.
Після останньої зустрічі на Закарпатті напрацювали і розробили кілька варіантів, де саме на території України має вийти європейська магістраль D1, що є північною гілкою Пан-Європейського коридору та поєднує  Прагу – Братиславу — Жиліна — Кошице — Ужгород — Львів.
Згідно з рішенням Уряду одним із пріоритетних для України є розбудова пункту пропуску «Соломоново-Чієрна» на українсько-словацькому кордоні. Саме тут з урахуванням транспортних потоків, місцезнаходження, охоронних зон нафто- і газопроводів найбільш імовірна точка виходу швидкісної автомобільної дороги. Ще один із пріоритетних пунктів - «Паладь Комарівці – Руське». На цих двох пунктах вже стартували конкретні заходи по землевідведенню.
Водночас, затверджене угодою 1997 року місце з’єднання дороги D1 між селами Сторожниця (Україна) і Загор (Словацька Республіка) для Закарпаття загалом і Ужгорода зокрема вже не є актуальним. За більш ніж 20 років обласний центр розрісся, збільшився транспортний потік, тому будівництво пункту пропуску у цій точці – дуже проблематичне питання.
"Відрадно, що і українська, і словацька сторони зацікавленні у будівництві нової дороги, розбудови транспортного коридору через Закарпаття. Вже у червні ми зустрінемося знову. За цей час запрацює робоча група, до складу якої увійдуть працівники профільних департаментів, посадовці різних рівнів, народні депутати України; експерти з обох сторін проаналізують транспортний трафік у прикордонних регіонах України та Словаччини, розроблять попередній план будівництва дороги. Ми налаштовані на те, що саме на наступній зустрічі ми погодимо точку, де автомагістраль D1 перетне кордон України", - прокоментував Мирослав Білецький.
"Розвиток інфраструктури на обох сторонах кордону - це наша спільна співпраця!
Ця конференція принесла хороші результати, якнайшвидше буде сформована українсько-словацька група, яка продовжить спільні та конкретні дії всіх технічних питань та проблем, які будуть виникати в ході роботи", - додав Іштван Петрушка, заступник голови Закарпатської ОДА.